Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας: «Όψεις της πόλης- κτίρια του Βόλου»

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22 Μάρτη στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Βόλου ΔΙΑΥΛΟΣ Τοπάλη 14 με Δημητριάδος έκθεση ασπρόμαυρης και έγχρωμης φωτογραφίας μελών της Φωτογραφικής Ομάδας που δραστηριοποιείται στο Κέντρο.



Φωτό Φώτης Γιαννούλας


Στη έκθεση παρουσιάζουν τα έργα τους δεκαπέντε (15) μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας. Στο κοινό θα παρουσιαστούν συνολικά 56 φωτογραφικά έργα.

Στην έκθεση παρουσιάζουν τα έργα τους οι :
Αθανασάκη Μαριαλένα, Αχειλαρά Μιράντα, Γιαννούλας Φώτης, Γιατράς Γιάννης, Γούλας Αντώνης, Δεληγιαννίδης Γιάννης, Ζίντρου Μαριέλλα, Ζορμπά Ιωάννα, Καραΐσκος Παναγιώτης. Καράσου Νίκη, Πετρίδου Πελαγία, Τασιάς Γιώργος, Τζιαμτζή-Υφαντή Εύη, Τριανταφυλλόπουλος Γιώργος και Χατζηγιάννης Γιώργος

Η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τις 22:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Απριλίου 2012.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η φωτογραφική ομάδα του Διαύλου ξεκίνησε να λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Διαύλου τις αρχές του 1992. Η ανάγκη δημιουργίας της ομάδας γεννήθηκε απλά από την έλλειψη ενός φορέα που θα συσπείρωνε τους φίλους της φωτογραφικής τέχνης και θα γινόταν σημείο αναφοράς στη πόλη του Βόλου αλλά στην ευρύτερη περιοχή

Στα χρόνια που κύλησαν, μέσα από τις τακτικές βδομαδιάτικες συναντήσεις και τα μαθήματα η φωτογραφική ομάδα του Διαύλου μεγάλωσε, παγιώθηκε και οι στόχοι της έγιναν περισσότερο φιλόδοξοι. Σ΄ αυτό συνέτειναν οι πολλές ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις μελών της ομάδας αλλά και των φιλοξενούμενων φωτογράφων, ο δικός της πλέον χώρος συναντήσεων, ο άρτια εξοπλισμένος σκοτεινός θάλαμος και το σύγχρονο στούντιο φωτογραφίας

Το να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά της φωτογραφίας και να μάθουμε τραβάμε καλές φωτογραφίες δεν θα μας αποζημιώσει μόνο το άρτιο αποτέλεσμα αλλά θα μας χαρίσει τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης, θα μας φέρνει κοντά στον άνθρωπο και στη φύση και επιπλέον η ομάδα θα μας μάθει να διαλογιζόμαστε και να συζητάμε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια ενδιαφέροντα με μας. Μέσα από τη τέχνη θα μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει, προφέροντας πάντα κάτι καινούριο , κάτι φρέσκο και δημιουργικό.

Η καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις προσωπικές αναπτύξεις των θεμάτων που επιχειρούν να απαθανατίσουν οι φωτογράφοι. Θα δει διαφορετικές τεχνικές λήψης καθώς και διάφορες φωτογραφικές απόψεις πάνω στην αισθητική της απόδοσης του φωτογραφικού γεγονότος τη στιγμή που το συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός. Η βασική επιδίωξη του καλλιτέχνη είναι το να φυλακίσει με το φωτοφράκτη της μηχανής ένα θραύσμα του χώρου και του χρόνου.

Η προσπάθεια λοιπόν των φωτογράφων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να εντρυφήσουμε με περισσότερη προσοχή πάνω στην ευγενική τέχνη της φωτογραφίας και να ανακαλύψουμε ξεχασμένους κώδικες έκφρασης και δημιουργίας.
Γιατί η φωτογραφία μπορεί να μας ανοίξει νέα παράθυρα στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.