Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής / Πρόγραμμα Χορού 2012-13


Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τον εμπνευσμένο Ρενάτο Τζανέλλα, θα παρουσιάσει τρεις νέες παραγωγές σε δική του χορογραφία: τον Καρυοθραύστη σε μουσική Τσαϊκόφσκι το Νοέμβριο, το Ταξίδι στην Αιωνιότητα σε μουσικές Καραΐνδρου και Βίλλα – Λόμπος το Φεβρουάριο, καθώς και τη Σταχτοπούτα σε μουσική Στράους Υιού τον Απρίλιο.
Παράλληλα, θα συνεχιστούν με ιδιαίτερη ένταση οι καλλιτεχνικές δράσεις σε δρόμους πλατείες και απρόσμενα μέρη, ενώ η Όπερα της Βαλίτσας θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πλούσιες θα είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΛΣ. Σε 62 σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα ταξιδέψει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το Όπερα Στούντιο θα συνεχίσει το έργο του με τους νέους τραγουδιστές της όπερας.



Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-13, αναλυτικά για το χορό έχει ως εξής:




Ο καρυοθραύστης

Μουσική διεύθυνση: Γιάρι Χαιμαιλαίινεν – Γιώργος Βράνος
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα

Στον Καρυοθραύστη, την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων, τα όρια μεταξύ της πραγματικότητας και του ονείρου είναι δυσδιάκριτα. Το θρυλικό μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι, θα παρουσιαστεί σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, η οποία βασίζεται στο λιμπρέτο του Ε.Τ.Α. Χόφμαν «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», ενώ στο δεύτερο μέρος της θα χρησιμοποιηθεί μέρος της μουσικής από την Εισαγωγή - Φαντασία Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Τσαϊκόφσκι. Στη νέα παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, η χορογραφία εστιάζει στο όνειρο της Κλάρας, σαν μια δραματική διαδικασία ενηλικίωσης μέσα από την αγάπη και τον φόβο.

Ο διακεκριμένος γερμανός σκηνογράφος - ενδυματολόγος Κριστόφ Κρέμερ θα σχεδιάσει τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής με στόχο να δημιουργήσει μια ονειρική ατμόσφαιρα, αντάξια του διάσημου παραμυθιού.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

24, 25, 30 Νοεμβρίου 2012,
2, 7, 9, 21, 22, 23, 27, 28 Δεκεμβρίου 2012



Ταξίδι στην αιωνιότητα



Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Μυράτ – Τάσος Συμεωνίδης
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα

Η δεύτερη παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ για την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, είναι αφιερωμένη σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της μουσικής: την Ελένη Καραΐνδρου και τον Εϊτόρ Βίλλα – Λόμπος.

Στο πρώτο μέρος η παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική συνδιαλέγεται με το πνεύμα της μουσικής του Μπαχ στις αριστουργηματικές σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 8, 2 και 5 του Βίλλα – Λόμπος, ενός από τους σημαντικότερους συνθέτες της Λατινικής Αμερικής. Η χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα μοιάζει με ταξίδι, χωρίς προορισμό, με μόνο οδηγό τη μουσική, η οποία ορίζει τη δυναμική, την ελευθερία και τη φιληδονία των σωμάτων των χορευτών.

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο Ταξίδι στην αιωνιότητα, ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί μερικές από τις ωραιότερες μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου για τις ταινίες του κορυφαίου έλληνα κινηματογραφιστή Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η νέα χορογραφία, επιχειρεί να εκφράσει τα συναισθήματα που αντιπροσωπεύουν οι μουσικές της Καραΐνδρου και οι εικόνες από τις ταινίες του Αγγελόπουλου.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ / Νέα Παραγωγή

23, 24 Φεβρουαρίου 2013,
2, 16, 28, 30 Μαρτίου 2013



Σταχτοπούτα


Πόλκα από την οπερέτα Waldmeister αρ. 466 & βαλς «Στον ωραίο γαλάζιο Δούναβη», έργο 314
Ρενάτο Τζανέλλα, Γιόχαν Στράους υιός

Μουσική διεύθυνση: θ.α.
Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Γιόχαν Στράους ο νεώτερος, ο γνωστός «βασιλιάς του βαλς» συνέθεσε στο τέλος της ζωής του και ένα μπαλέτο. Ίσως επειδή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ενορχήστρωσή του, εργασία την οποία αποπεράτωσε ο συνάδελφός του Γιόζεφ Μπάγερ. Το μπαλέτο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1901 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντή του Μπαλέτου της.

Ο Τζανέλλα στη νέα χορογραφία του, παρουσιάζει την Σταχτοπούτα να δουλεύει για την μητριά της σε ένα ατελιέ με το όνειρο να γίνει μια μέρα σχεδιάστρια μόδας. Ο πρίγκιπας της (ο Γουσταύος) είναι ήδη ένας διάσημος σχεδιαστής. «Η χορογραφία εστιάζει στην σημασία του να ονειρευόμαστε και να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα» σημειώνει ο χορογράφος.

Όπως και στην πολύ επιτυχημένη περσινή παραγωγή Ρωμαίος και Ιουλιέττα, τα σκηνικά θα σχεδιάσει ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης και τα κοστούμια η Σήλια Κριθαριώτη.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ - ATHENS CONCERT HALL

Μέγαρο Μουσικής – Αίθουσα Τριάντη

Νέα Παραγωγή

13, 14, 16, 17, 18 Απριλίου 2013




Σικελικός εσπερινός / Όπερα - Μπαλέτο

Τζουζέππε Βέρντι



Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα

Με αφορμή την επέτειο διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέππε Βέρντι, η ΕΛΣ παρουσιάζει το Σικελικό εσπερινό, πεντάπρακτη μεγαλόπρεπη όπερα με μπαλέτο. Με αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός αλλά και την τρέχουσα ιστορία της πατρίδας του, ο Βέρντι εμπνεύστηκε μία επαναστατική όπερα γεμάτη ενθουσιώδη, μελωδική μουσική.

Η παραγωγή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος εντυπωσίασε το αθηναϊκό κοινό με το τολμηρό και μεγαλειώδες ανέβασμα του Φάουστ του Γκουνό, τον Ιανουάριο του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, όπως και στον Φάουστ, θα υπογράψουν ο Αλεσσάντρο Κάμερα και η Κάρλα Ρικόττι. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Για να σκηνοθετήσεις τον Σικελικό εσπερινό πρέπει να μελετήσεις εις βάθος τα ιστορικά γεγονότα. Στη θρυλική όπερα του Βέρντι, το ιστορικό πλαίσιο είναι η σύγκρουση μεταξύ των γάλλων και των σικελών και μέσα σε αυτό μια άλλη σύγκρουση μεταξύ πατέρα και γιού, η οποία καταστρέφει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της πατρίδας του».

Μία μεγάλη παραγωγή με διεθνούς επιπέδου διανομή και τη συμμετοχή του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού, Μύρων Μιχαηλίδης.

Μία από τις πιο μεγαλοπρεπείς όπερες του Βέρντι, η οποία παρουσιάζεται σπάνια. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ήταν το 1978 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Μέγαρο Μουσικής – Αίθουσα Τριάντη
ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΟΜΜΑ

Νέα παραγωγή

18, 19, 20, 22, 23, 25, 26, 27 Ιανουαρίου 2013



 www.dancetheater.gr