Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014


Εκπαιδευτικά προγράμματα
 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας
του Δήμου Βόλου


Μια νέα δράση ξεκινά για τα παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας στο Πολιτιστικό Κέντρο της  Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για μια  σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνει ο σύλλογος παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ» με θέμα: «Μουσική και την Παράδοση, από το χθες στο σήμερα».


Σκοπός των προγραμμάτων είναι η γνωριμία των παιδιών με τη ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα στο χώρο και το χρόνο και τη σύνδεση της με το σήμερα. Μέσα  από ένα ευχάριστο και δημιουργικό ταξίδι μουσικών ακροάσεων, εικόνων, τραγουδιών, χορών, γνώσεων και παιγνιδιού τα παιδιά καλούνται να ανακαλέσουν στη μνήμη τους αισθήσεις, ακούσματα και γνώσεις που ήδη έχουν για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, κυρίως όμως  να τη συνδέσουν και να την κάνουν μέρος   της καθημερινής ζωής τους.

Η παραδοσιακή μουσική στη Μαγνησία έχει πολύ δυναμική παρουσία.  Σύλλογοι, χορευτικά σύνολα, ορχήστρες και ένα μεγάλο δυναμικό εξαιρετικών δεξιοτεχνών παραδοσιακών μουσικών μας δίνουν το υλικό. Από την άλλη σπουδαίες συνθέσεις και συνεργασίες που έχουν σαν αφορμή και ξεκίνημα την παραδοσιακή μουσική συνδέουν το χθες με το σήμερα, δίνοντας μας σπουδαία μουσικά καλλιτεχνήματα όπου μουσικοί και όργανα από διάφορα είδη, τόπους και χώρους συμπράττουν για να μας θυμίσουν  τη μουσική μας συνέχεια.

Στόχος μας να γνωρίσουν τα  παιδιά με τρόπο δημιουργικό και ευχάριστο, όλον αυτό τον πλούτο, και να ενταχθούν στο δυναμικό του.

Το πρόγραμμα έχει δίωρη διάρκεια και απευθύνεται στα παιδιά τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Μπορεί να παρουσιασθεί και στις σχολικές μονάδες εάν η μετακίνηση των μαθητών δημιουργεί δυσκολίες.

Το κόστος συμμετοχής είναι 3 ευρώ ανά μαθητή με δυνατότητα μη πληρωμής για τους μαθητές που αντιμετωπίζουν  οικονομική δυσχέρεια.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνα: 6947196558

Την επιμέλεια, το σχεδιασμό και την παρουσίαση του προγράμματος έχει αναλάβει η μουσικοπαιδαγωγός Καίτη Καραχάλιου.



Η Ορχήστρα και Χορωδία παραδοσιακής μουσικής «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας. Η αγάπη και το ενδιαφέρον για την ενασχόληση με την παραδοσιακή μουσική και η διάθεση για μετάδοση αυτών στα παιδιά ήταν οι λόγοι της δημιουργίας της. Μέσα στα 7 χρόνια ύπαρξής της έχει διοργανώσει φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού - κοινωνικού χαρακτήρα και έχει αρκετές συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Τον Μάιο του 2009 παρουσίασε τον πρώτο ψηφιακό δίσκο (cd) με τίτλο «Στα μονοπάτια της Παράδοσης» ένα μουσικό ανθολόγιο από πολλές περιοχές της Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν ο Μπάμπης Τσέρτος και ο Πέτρος Γαϊτάνος
Το μουσικό ταξίδι ολοκληρώνεται με τη δημιουργία του δεύτερου ψηφιακού δίσκου (cd) στον οποίο συμμετέχουν ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη και η Ειρήνη Τουμπάκη

Το ρεπερτόριο της  «Ιωνίας»  καλύπτει από τη  Θράκη ως την Κρήτη κι από τα Επτάνησα ως την Κύπρο.
Μαέστρος της χορωδίας η Κορνηλία Φραγκογιάννη, καθηγήτρια ευρωπαϊκής – παραδοσιακής,  βυζαντινής μουσικής και εκπαιδευτικός μουσικής στην Β/βάθμια Εκ/ση.  
Διευθυντής ορχήστρας ο Νεκτάριος Δεμελής καθηγητής παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκ/ση.  


Η Καίτη Καραχάλιου είναι Μουσικοπαιδαγωγός και Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού.  
Σαν Mουσικοπαιδαγωγός και Εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού ξεναγεί μικρούς μαθητές προσχολικής και  σχολικής ηλικίας, στον κόσμο της Mουσικής, του Θεάτρου και της Tέχνης  γενικότερα.

Σαν υπεύθυνη του Επιμορφωτικού κύκλου για ενήλικες οργανώνει και εισηγείται σε  ετήσια εκπαιδευτικά σεμινάρια Mουσικοκινητικής Aγωγής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Mουσικοθεατρικών Δράσεων, για παιδαγωγούς και καλλιτέχνες. Οργανώνει επίσης  σεμινάρια μικρής διάρκειας με προσκεκλημένους εισηγητές, τα οποία έχουν σαν στόχο να φέρουν πιο κοντά την Τέχνη στην Εκπαίδευση, και να δημιουργήσουν κατάλληλο έδαφος για προβληματισμό πάνω στις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις.

Συνεργάζεται με πολλά σχολεία της περιοχής, παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά  προγράμματα με θέματα που αφορούν τις τέχνες γενικότερα καθώς επίσης και συγκεκριμένα ιστορικά θέματα και εποχές, τα οποία προσεγγίζουν με τρόπο εμψυχωτικό και βιωματικό τον άνθρωπο μέσα στο χώρο και το χρόνο.

                                                                  Με   εκτίμηση

             η μουσικοπαιδαγωγός                                                  ο πρόεδρος του συλλόγου  
         Καίτη Καραχάλιου                                                      Νεκτάριος  Δεμελής