Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

70ό φεστιβάλ Βενετίας: Οταν ο Πατρίς Λεκόν συνάντησε τον Στέφαν Τσβάιχ

Ο γάλλος σκηνοθέτης μετέφερε στο σινεμά την «Υπόσχεση» του αυστριακού συγγραφέα


Τα τελευταία νέα από το προσεχές φεστιβάλ Βενετίας που εφέτος που εφέτος κλείνει 70 χρόνια λειτουργίας, λένε ότι η τανία του Πατρίς Λεκόντ «Μια υπόσχεση» θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού στο επίσημο πρόγραμμα. Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ, η ταινία με πρωταγωνιστές τους Ρεμπέκα Χολ, Αλαν Ρίκμαν και ο Ρίτσαρντ Μάντεν (της τηλεοπτικής επιτυχίας «Game of thrones») και είναι ένα ερωτικό δράμα με φόντο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Με ενδιαφέρον όμως περιμένει κανείς και την εκδήλωση «Dietro le quinte di 8 e ½» κατά την διάρκεια της οποίας ο Γκίντεον Μπάχμαν θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει τις 170 φωτογραφίες που τράβηξε ο ιδιος κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του αριστουργήματος «Οκτώμιση» του Φεντερίκο Φελίνι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη εξ' ολοκλήρου στον Φελίνι, τον οποίο το φεστιβάλ εφέτος τιμά μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο (η αφίσα της διοργάνωσης είναι ένας συνδυασμός των ταινιών «Και το πλοίο φεύγει» και «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα»).

Τέλος, ένα νέο μέλος προστίθεται στην κριτική επιτροπή της εφετινής διοργάνωσης, πρόεδρος της οποίας εφέτος είναι ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Πρόκειται για την αμερικανίδα Κάρι Φίσερ (ένθετη φωτογραφία) μια ηθοποιό που έγινε παγκοσμίως γνωστή χάρη στην πριγκίπισσα Λέια που υποδύθηκε στην πρώτη τριλογία του «Πολέμου των άστρων» αλλά που αργότερα παραλίγο να καταστραφεί λόγω της εξάρτησής της από το αλκοόλ και τις τοξικές ουσίες.

Το ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της Φίσερ «Φλερτάροντας τη ζωή» έγινε ταινία από τον Μάικ Νίκολς με την Μέριλ Στριπ στον ρόλο της πρώτης, ενώ η ενασχόληση της Φίσερ με την λογοτεχνία έχει στεφθεί με επιτυχία. Αλλα βιβλία της, τα «Delusions of Grandma», «Surrender the Pink» και «The Best Awful»