Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

«Παιχνίδια εξουσίας» σεμινάριο θεάτρου


Από την εμπειρία μου ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και με την πείρα μου ως δασκάλα σε Δραματική Σχολή τα τελευταία δέκα χρόνια έχω καταλάβει ότι πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ηθοποιοί στην προσέγγιση του ρόλου που καλούνται να ερμηνεύσουν πηγάζουν από την έλλειψη κατανόησης του χαρακτήρα που πρόκειται να υποδυθούν. Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου που υπάρχει κατά την διάρκεια των προβών στις επαγγελματικές παραστάσεις αλλά και όλα τα άλλα πρακτικά προβλήματα, δεν αφήνουν πάντα πολλά περιθώρια έρευνας, δοκιμής και πειραματισμού, ακόμα και όταν υπάρχουν όλες αυτές οι προθέσεις, με αποτέλεσμα το πέρασμα από τα διάφορα στάδια για την κατάκτηση του ρόλου να γίνεται με έναν μάλλον ενστικτώδη τρόπο.


Μαζί με την συνεργάτιδά μου, τη δραματολόγο Ζωρζίνα Τζουμάκα, αποφάσισα να ξεκινήσω ένα σεμινάριο που θα έχει σαν στόχο να δώσει στους ενδιαφερόμενους εργαλεία δουλειάς με τα οποία θα στοιχειοθετήσουν σιγά-σιγά την δική τους μέθοδο προσέγγισης ενός ρόλου.
Το θέμα μας θα είναι τα «Παιχνίδια εξουσίας» στο προσωπικό, πολιτικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, η σχέση εξουσιαστή - εξουσιαζόμενου και πώς αυτή ανατρέπεται. Θα αντλήσουμε το υλικό μας από διάφορα κείμενα ανάλογα με τη σύνθεση της ομάδας και θα εργαστούμε πάνω στους εξής άξονες :

1 Ανάλυση ρόλου
2 Ζητήματα τεχνικής και επικοινωνίας σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των συμμετεχόντων
3 Σύνθεση ρόλου
4 Προετοιμασία παράστασης

Το σεμινάριο απευθύνεται σε απόφοιτους δραματικών σχολών που ίσως δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να βρεθούν σε μια επαγγελματική δουλειά, αλλά και σε ηθοποιούς με μεγαλύτερη εμπειρία.
Απευθύνεται επίσης σε όσους θα ήθελαν να μαθητεύσουν στο θέατρο και δεν το έχουν πράξει ακόμα…. Ανάλογα με το επίπεδο θα δημιουργηθούν ξεχωριστά, ολιγομελή τμήματα.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει 8 μήνες (Οκτώβριο με Μάιο), 6 ώρες την εβδομάδα στο La Soirre de Votanique( Καστοριάς 37 Βοτανικός).
Στο τέλος θα ακολουθήσουν πέντε παραστάσεις που θα γίνουν τον Ιούνιο σε έναν πολύ ενδιαφέροντα χώρο, στο Γκάζι.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο email : siamou08@yahoo.gr