Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013


 Ο Βολιώτης ποιητής Γιώργος Παναγιώτου επιστρέφει στο γενέθλιο τόπο.... 



Ο Βολιώτης ποιητής Γιώργος Παναγιώτου επιστρέφει στο γενέθλιο τόπο και σε εκδήλωση που διοργανώνεται την Τετάρτη 30 Οκτώβρη στο βιβλιοπωλείο «Χάρτα» στις 8 το βράδυ, θα γίνει δυνατό να παρουσιασθεί το έργο του, να γίνει γνωστότερο στο ευρύ κοινό της πόλης.


Ο Γ. Α. Παναγιώτου γεννήθηκε το 1943 στην Τσαγκαράδα, σπούδασε φιλολογία, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και εξειδικεύθηκε σε θέματα κοινωνιογλωσολογίας και αρχειακών σπουδών. Εργάσθηκε και στις δύο τοπικές εφημερίδες τον «Ταχυδρόμο» και τη «Θεσσαλία», στο Ριζοσπάστη τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και στην συνέχεια ως δημοσιογράφος και βιβλιογράφος στο αρχείο του ΔΟΛ. Συνέτασσε τη βιβλιογραφία, τη θεατρογραφία και τα πολιτικά ημερολόγια στην ετήσια έκδοση «Χρονικά» από το 1974 μέχρι το 1992 και είναι ο συντονιστής στο Κέντρο τεκμηρίωσης «Ελληνικό αρχείο». Είναι ο πρώτος μελετητής που έχει ασχοληθεί συστηματικά με την καταγραφή δημοσιευμάτων εφημερίδων, καθώς και με την τεκμηρίωση του κοινοβουλευτικού έργου. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Έχει εκδώσει τα βιβλία : Ποίηση : «Κεκραγάριον» ποιήματα μίας δεκαετίας 1962-1972 (1972), Αγκαλά και φιλελεύθεροι (1979), Σώμα και πέλαγος εκδόσεις Καστανιώτη 1999, Μεταφράσεις ποίησης Σύλβια Πλάθ, Ποιήματα 1968, Νεώτατοι άγγλοι ποιητές 1971. Ανθολογίες : Γενιά του ’70, α’ ποίηση, β’ πεζός Λόγος 1979. Μελετήματα : οι φυσικοί του Φρήντριχ Ντύρεμαντ και το γερμανόφωνο θέατρο 1966, το νεοελληνικό θέατρο 1971, Παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Βόλο 1972, συμβολές στη Θεσσαλική βιβλιογραφία 1973., Ορόσημα στην πορεία του νεοελληνικού θεάτρου 1977, Θέματα Ευβοίκού στο ελληνικό Κοινοβούλιο 1979, Ο τύπος του Βόλου 1979 ανάτυπο ΑΘΜ, για την λογοτεχνία της Κρήτης 1986, οι δυσκολίες της καταγραφικής περιπέτειας 1991, Κοινοβουλευτικά της Εύβοιας 1992, Ο Γιώργος Παναγουλόπουλος ποιητής του μεταίχμιου 1994, Το υπουργείο Προεδρίας στο Κοινοβούλιο 1996, Ο τύπος για το 1897 στο Ο πόλεμος του 1897 1999, Πρόσωπα και έργα 1991. Βιβλιογραφίες : Σε 18 ιδιαίτερα τεύχη εκδόθηκαν βιβλιογραφίες για την κριτική στη Θεσσαλονίκη 1945-1964, και τα δημοσιεύματα του Ελεύθερου Βήματος, του Βήματος της Κυριακής, της Καθημερινής, της Αυγής και των εφημερίδων του Βόλου.

Για το έργο του Γιώργου Παναγιώτου σημείωνε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγουλόπουλος :

«Μετά το Κεκραγάριον ο Γ. Α. Παναγιώτου σε μία ξαφνική εισβολή στο χώρο της νεώτερης ποίησής μας δίνει καταρρακτώδη ηχητική πρόκληση σε χώρους όπου οι άλλοι ποιητές της γενιάς του «προσαρμοζόντουσαν», τυποποιώντας με αμφισβητικές διαθέσεις τον απόηχο της περασμένης γενιάς, έρχεται με το Αγκαλά και φιλελεύθεροι να ταράξει περισσότερο την τάση προς την καθησύχαση, να ερεθίσει πέρα για πέρα ποιητικά ένα κλυδωνιζόμενο σχήμα ποιητικής γραφής που παραπαίει στο έλεος ενός στίλβοντος μανιερισμού».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το Γιώργο Παναγιώτου : η Αγγέλα Μπαρμπάτσαλου, ο Νίκος Παρθένης και ο Θανάσης Κ. Βογιατζής. Ποιήματά του θα απαγγείλουν ηθοποιοί της Θεατρικής Λέσχης Βόλου : Βίκυ Ψαλτίδου, Πατής Κουτσάφτης, Γιάννης Τράντας, Κατερίνα Αντωνακάκη καθώς και Κων. Γκόγκας, Ελευθερία Νικολιάδη, Κερασία Γερογιάννη ποιήτρια- νηπιαγωγός και Νανά Νέστορος. Την μουσική επιμέλεια έχει ο Αστέρης Γκέκας που θα συνοδεύσει με το ακορντεόν του, θα τραγουδήσει η Νανά Νέστορος. Την αφίσσα της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Γιάννης Μιχαηλίδης. Την γενική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Κων. Γκόγκας.