Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

    Ο Στέλιος Πελασγός μας ταξιδεύει και την  νέα σεζόν...

 



Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
μετά την καλοκαιρινή σιωπή μου αυτό είναι το πρώτο newsletter της νέας σαιζόν (παρατηρήσατε ότι και οι γαλλικές λέξεις που χρησιμοποιούσαμε εμείς και οι μαμάδες μας πήραν δρόμο όπως ο φθινοπωρινός σύντροφος της φωτογραφίας;). Βρέχει στο Πήλιο, το βουνό έχει κοκκινίσει (όχι από ντροπή για την λεηλασία της Ελλάδας- από τα φθινοπωρινά φύλλα της οξιάς). Βρέχει και στο Βόλο, οι γάτες μας έχουν κουλουριαστεί στα περβάζια. Έτσι φανταζόμουν και την ανάπτυξη την αφήγησης όταν φύτευα τον σπόρο. Θα πρόκοβε από μια σιγανή βροχή λέξεων.


Δυστυχώς διαψεύστηκα. Νεροποντές εοκικών προγραμμάτων παρασύρουν το χώμα, σιγανά ποταμάκια με σταθερή πασοκονεοδημοκρατική ροή γυμνώνουν τις ρίζες. Ευτυχώς έχει και κάποιες και κάποιους επίμονους κηπουρούς ... Περίμενα στην ουρά του ΟΑΕΔ κι εγώ, κι έλεγα πού είναι οι αφηγητές κι οι αφηγήτριες να πουν ιστορίες για ανέργους;

Επειδή όμως δεν γίνεται να βγάλει ανανάδες οι λεμονιά συνεχίζω κι εγώ να λέω ιστορίες. Σήμερα Πέμπτη παρουσιάζουμε το ημερολόγιο 130 χρόνια Αύρα, για να σώσουμε αυτήν την παραθαλλάσια μνήμη του Βόλου. Την άλλη Τετάρτη τον αγώνα για να μιλήσει το άλαλο παιδί της που η Μάρω Αισώπου έκανε παραμύθι. Ξεκινούν και τα παιδαγωγικά εργαστήρια γονέων στην Αγριά, στον βρεφονηπιακό της Μητρόπολης και στον Αη Γιώργη Ιωλκού. Για τους πολιορκημένους των Αθηνών θα έρχομαι μια φορά το μήνα για εργαστήρια. 18/10 ξεκινά το εργαστήρι για τον Φόβο στο Μουσείο συναισθημάτων και 19/10 το εργαστήρι για την αφήγηση και τον δημιουργικό λόγο στο εργαστήρι Μαιρηβή. Δυστυχώς δεν θα γίνει στην Διάβαση -λόγω των περικοπών που δέχεται το ΚΕΘΕΑ, τα Σαββατοκύριακα θα είναι κλειστή. Θα ξεκινήσει και το εργαστήρι του Βόλου μέσα στον μήνα, ευχόμεθα.

Τα επόμενα newsletter (χωρίς αχνά γράμματα στο yahoo και άλλα προβλήματα) θα σας έρθουν από την νέα ιστοσελίδα που ετοίμαζα και σχεδίαζα όλο το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι όλο θαύματα. Ένα από αυτά ήταν το σούρουπο στην βυζαντινή εκκλησούλα της Επισκοπής. Μετά την παράκληση στην Παναγία μετά το λόγο και τον ύμνο μέσα είχε και λόγο και μουσική έξω στο προαύλιο. Με το κανονάκι της Δομνίκης είπα ιστορίες αληθινές, ένα παραμύθι, διάβασα ποιήματα και κάτι κουβέντες του Μακρυγιάννη. Δείτε απόσπασμα http://www.youtube.com/watch?v=Du_YvKLTalA

Άντε καλή σαιζόν (αχ αυτά τα γαλλικά -η υπουργός πολιτισμού εν μέσω κρίσης μείωσε το ΦΠΑ σε βιβλία και αύξησε την επιδότηση στο γαλλικό κινηματογράφο, στην Ελλάδα βεβαίως δεν μεταδόθηκε η είδηση). Θα βρεθούμε κάτω από την σιγανή βροχή των λέξεων και στον δρόμο για νέους αγώνες. Ετοιμάζουμε και μια βραδιά με ποιήματα μας για το νερό με την πρωτοβουλιά των κατοίκων του Πηλίου για την προστασία των νερών ενάντια σε αυτούς που ετοιμάζουν την ιδιωτικοποίηση.

Η σιγανή βροχή είναι η ποτιστική. Οι μπόρες καταστρέφουν. Καλήν αντάμωση σιγανές βροχούλες μου.

Στέλιος Πελασγός