Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ο άνθρωπος και ο εαυτός του..
Το ξεχασμένο κινηματογραφικό έργο «The man from Εarth» που «αναστήθηκε» χάρη στο downloading παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη
 

Στιγμιότυπο από την παράσταση 4

Εργο άγνωστο μεν αλλά ιδιαίτερης και πρωτότυπης πλοκής, που θίγει θέματα ανθρωπότητας, Ιστορίας και θρησκείας, το «The man from Εarth» του Τζερόμ Μπίξμπι που παίζεται αυτή την περίοδο στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Κεραμεικός), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη, απαντά σε ερωτήματα που λίγο ως πολύ έχουν απασχολήσει όλους μας.

Η παράσταση, στην οποία παίζουν εκτός άλλων οι Δημήτρης Αλεξανδρής, Νίκη Παλληκαράκη, Χριστόδουλος Στυλιανού και Ερρίκος Λίτσης, συνδυάζει την επιστημονική φαντασία με τον μαγικό ρεαλισμό ακολουθώντας την πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου ανά τους αιώνες.

Ενα αποχαιρετιστήριο πάρτι προς τιμήν ενός καθηγητή δίνει τη θέση του σε ένα μυστηριώδες, ενίοτε επικίνδυνο, «παιχνίδι»: ο καθηγητής αποκαλύπτει σε συναδέλφους και φίλους ότι στην πραγματικότητα ζει στη Γη εδώ και... 14.000 χρόνια! Η επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα θα χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις που κατέχει για να αποδείξει αν αυτό αληθεύει. Να όμως που μέσα από την εσωτερική αναζήτηση ξεπηδούν αναπάντητα ερωτήματα που οδηγούν σε απαντήσεις που σοκάρουν αλλά και μια αποκάλυψη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο για πάντα.

Δημιουργός επιτυχιών στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας (επεισόδια του «Star Trek» αλλά και του «The Twilight Zone: Η ζώνη του λυκόφωτος»), ο Τζερόμ Μπίξμπι συνέλαβε την ιδέα του «The man from Earth» στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο η δημιουργία του σεναρίου κράτησε σχεδόν... 40 χρόνια και εν τέλει ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1998, κατά τραγική ειρωνεία, λίγο πριν από τον θάνατο του συγγραφέα.

Το «The man from Εarth» ήταν το τελευταίο έργο του Μπίξμπι και, ενώ έγινε ταινία το 2007 (η οποία μάλιστα διακρίθηκε σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ), ατύχησε εμπορικά. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες του σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Σένκμαν να βρει διανομή, δεν τα κατάφερε ποτέ, με αποτέλεσμα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και αλλού το έργο να παραμένει άγνωστο.

Στην εποχή του Internet όμως η δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας είναι εφικτή. Μέσω γνωστών και φίλων του σκηνοθέτη τα ηνία ανέλαβε η ιντερνετική «πειρατεία», με αποτέλεσμα μέσα σε οκτώ μήνες το «The man from Εarth» να έχει 2.500.000 «κατεβάσματα» και περισσότερα από 1.000 blogs με συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων επάνω σε αυτήν! Ξαφνικά ένα πρωτοφανές «ρεύμα» δημιουργήθηκε γύρω της, με αποτέλεσμα να γίνει μία από τις πιο γνωστές cult movies του Διαδικτύου, όπως είχε καταφέρει να γίνει το «Zeitgeist»!

Για όλα αυτά τα ζητήματα, την πολύχρονη δημιουργία της ταινίας, την άκαρπη προσπάθεια για κινηματογραφική διανομή αλλά και τη διαδικτυακή «ανάστασή» της ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Σένκμαν, καλεσμένος στην Ελλάδα από τη θεατρική παραγωγή του Αλκμήνη, θα μιλήσει στο κοινό της παράστασης του «The man on Εarth» την ερχόμενη Τρίτη 5 Νοεμβρίου. Αυτή την εποχή ο Σένκμαν βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της τελευταίας ταινίας του «Mischief Night», που είναι θρίλερ τρόμου.

Η μετάφραση του κειμένου του «The man from Εarth» στα ελληνικά είναι της Κ. Νικολαΐδη και του Γιώργου Κατινά, τα σκηνικά, οι φωτισμοί και τα κοστούμια της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη, η κίνηση της Χριστίνας Φωτεινάκη, η μουσική της Λίνας Ζηνά και το video art του Χρήστου Πυθαρά.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013