Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Tο πρόγραμμα «Παιχνίδια με την Τέχνη».....



.....υλοποιούν το Στέκι Παιδιού της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.ΑΠ - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, το ΚΔΑΠ Νεάπολης και το ΚΔΑΠ Λεχωνίων της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου, αξιοποιώντας το δυναμικό των συνεργατών του και την υλικοτεχνική του υποδομή. Το πρόγραμμα «Παιχνίδια με την τέχνη» ξεκίνησε το 2005 με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τους καλλιτέχνες, τον τρόπο με τον οποίον παράγουν ιδέες για το έργο τους και πώς χρησιμοποιούν τα μέσα και τα εργαλεία για να τις εκφράσουν.

Τίτλος του φετινού προγράμματος είναι: «Παιχνίδια με την τέχνη: 10 καλλιτέχνες ανακαλύπτουν μαζί με τα παιδιά τη χλωρίδα του τόπου τους και δημιουργούν τα δικά τους έργα» και υλοποιείται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για το πρόγραμμα αυτό δουλεύουν εθελοντικά οι παρακάτω εικαστικοί, ζωγράφοι, γλύπτες και κεραμίστες: Έρικα Γκουτενσβάγκερ, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτρης Μοράρος, Κερασία Ντάτσιου, Απόστολος Ντελάκος, Βασιλική Πέρκα, Νίκος Ποδιάς, Ντέμα Σκεμπέ, Χριστίνα Στεφανούλη, Μαρία Χαμπέρη. Κάθε καλλιτέχνης θα δουλέψει με μια σχολική τάξη που θα παρακολουθήσει 3 τρίωρα προγράμματα σε ένα από τα εργαστήρια εικαστικών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2014. Παράλληλα με την έκθεση των έργων των παιδιών θα πραγματοποιηθεί έκθεση Ζωγραφικής των ζωγράφων Δημήτρη Μοράρου και Φωτεινής Στεφανίδη στο Βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ με θέμα την ελληνική χλωρίδα.


Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι: 3ο Νηπιαγωγείο Βόλου, 5ο Δημοτικό Βόλου, 4ο Δημοτικό Βόλου, 6ο Δημοτικό Βόλου, 8ο Δημοτικό Βόλου, 18ο Δημοτικό Βόλου, 2ο Δημοτικό Κάτω Λεχωνίων και ο Παιδικός Σταθμός Ιάσονας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Το πρώτο εργαστήριο με υπεύθυνη την κεραμίστρια Ντέμα Σκεμπέ έχει τίτλο: «Οι μέλισσες. Κι αν χαθούν;» πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου στο εργαστήριο του μελισσοκόμου Γιάννη Καραμανιώλα όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την πανάρχαια τέχνη της μελισσοκομίας, να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής μελιού και των υπόλοιπων προϊόντων του (πρόπολη, βασιλικός πολτός, γύρη κ.ά.), να δουν τα εργαλεία, τις κερήθρες, τις κυψέλες και να πληροφορηθούν για την σπουδαιότητα της ύπαρξης των μελισσών. Ο μελισσοκόμος Γιάννης Καραμανιώλας αναφέρει σχετικά για το πρόγραμμα: «Η επίσκεψη στο μελισσοκομικό μου εργαστήριο για το πρόγραμμα που υλοποιεί το Στέκι Παιδιού ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Η ζωντάνια των παιδιών για να μάθουν το μαγικό κόσμο της μέλισσας ήταν για εμένα αποκαλυπτική. Τους έδειξα δείγματα μελισσοκομικού εξοπλισμού και προϊόντων μέλισσας. Οι ερωτήσεις και το ενδιαφέρον τους ήταν τεράστιο και θεωρώ την πρωτοβουλία για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος εξαιρετική».

Το δεύτερο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου στο «Στέκι Παιδιού» με την κεραμίστρια, Ντέμα Σκέμπε όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία με την έμπειρη καθοδήγηση της κεραμίστριας να δημιουργήσουν στον πηλό ατομικά ανάγλυφα με θέμα τη μέλισσα και τον κόσμο της και το τρίτο εργαστήριο στις 5 Νοεμβρίου και πάλι στο εργαστήριο στο Στέκι Παιδιού όπου τα παιδιά αυτή τη φορά δημιούργησαν ομαδικά έργα με θέμα της κερήθρες. Όπως αναφέρει και η κεραμίστρια Ντέμα Σκεμπέ: «Μαζί με τα παιδιά προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε στον πηλό τη μαγική κοινωνία τους. Ήταν μια καλή ευκαιρία για όσα παιδιά δεν ξέρουν, να μάθουν για αυτή τη θαυμαστή διεργασία της φύσης και να μη νομίζουν ότι τα μήλα φυτρώνουν στα καρότσια του μανάβη!». Το πρόγραμμα παρακολούθησε το τμήμα Ε1 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου με δασκάλα την κ. Ουρανία Τζουβάρα.