Σάββατο 13 Απριλίου 2013

«Πεθαίνω σαν Χώρα»


Το εμβληματικό, πολυδιαβασμένο και πολυσυζητημένο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν χώρα» με τη θεατρική του μορφή και προσαρμογή από την Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi, μετά τη μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί και στο Βόλο, την Κυριακή 21 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.
Το έργο «Πεθαίνω σαν Χώρα» είναι προφητικό καθώς γράφτηκε το 1978 ταράζοντας και εντυπωσιάζοντας με τη γραφή του συγγραφέα, ο οποίος είναι ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής. Το πρώτο θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα, ανέβηκε στο Παρίσι από το διάσημο σκηνοθέτη Πατρίς Σερό και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και επαίνους. Από τότε έως σήμερα ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Δημητριάδης συνεχίζει να μεταφέρει την αυστηρή και απόρθητη σκέψη του μέσα από τη γραφή και τη συγγραφή.

Η μεταφορά του έργου στη σκηνή επιχειρήθηκε από την Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2007 και είναι συνώνυμη παραστάσεων ιδιαίτερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος λαμβάνοντας επαινετικές κριτικές από κοινό και δημοσιογράφους. Με την παράσταση «Πεθαίνω σαν χώρα» η Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi έγινε ευρέως γνωστή παρουσιάζοντας το έργο σε διάφορους και διαφορετικούς χώρους αλλά και σε άλλες πόλεις καθώς ήδη έχει ξεκινήσει περιοδεία ξεκινώντας από τις ακριτικές πόλεις Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και συνεχίζοντας με το Βόλο ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί και ανακοινωθεί η συμμετοχή στο Φεστιβάλ στο Χόρτο το καλοκαίρι του 2013.

Η Ομάδα Θεάτρου Ars Moriendi ανέβασε την παράσταση «Πεθαίνω σαν Χώρα» με την ολοκληρωμένη της μορφή τον Ιούνιο του 2012 στο θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο του «1ου Θεατρικού Φεστιβάλ της Πόλης» που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον φιλοξενήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Ιούνιος 2012), ενώ έδωσε παραστάσεις στο Στούντιο Κοιτώνες του Στρατοπέδου Κόδρα (Δεκέμβριος 2012), ενώ έχει κλείσει συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς μετά από πρότασή του, για την παρουσίαση της παράστασης στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη τον Μάιο του 2013.

Η σωματοποίηση του ποιητικού λόγου του Δημήτρη Δημητριάδη μεταφέρεται στη σκηνή από τρεις άνδρες και δύο γυναίκες που εκφράζουν συναισθήματα και μνήμες εποχών και καταστάσεων που αφήνουν τα σημάδια τους στην Ιστορία των ψυχών των ανθρώπων. Οι ερμηνείες έχουν χαρακτηριστικά έντονα με σκηνές μοναδικές γεμάτες περιγραφή αλλά και αφαίρεση.

Το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν Χώρα» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θάνου Νίκα, που έχει αναλάβει και τους φωτισμούς αλλά και τη σκηνική εγκατάσταση σε συνεργασία με την Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Παίζουν οι : Άννα Γριβάκου, Νίκος Κουνένης, Θάνος Νίκας, Κατερίνα Συναπίδου, Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Η διάρκεια της παράστασης είναι 60 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου 10 ευρώ.