Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σύμπραξη Τερζόπουλου- Κουρεντζή


Θα συνεργαστεί με την Όπερα Περμ και τον έλληνα μαέστρο στην «Νοσφεράτου», που θα κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στην Ρωσία.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Θόδωρος Τερζόπουλος, από την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου, καταχειροκρότησε τα Μπαλέτα και την Ορχήστρα της Όπερας Περμ υπό την διεύθυνση του Θεόδωρου Κουρεντζή. Ο Τερζόπουλος πρόκειται να συνεργαστεί με την Όπερα Περμ και τον χαρισματικό έλληνα μαέστρο για την «Νοσφεράτου», που θα κάνει πρεμιέρα τον Φεβρουάριο στην Ρωσία.

«Είναι δύσκολο πράγμα η όπερα» σχολιάζει ο σπουδαίος έλληνας σκηνοθέτης που δεν κρύβει το δέος του μπροστά στο ιδιαίτερο αυτό είδος θεάτρου. «Είσαι δεσμευμένος να υπηρετήσεις την παρτιτούρα, να μπεις σε ένα συγκεκριμένο κείμενο, να συμπεριφερθείς αλλιώς…» μας εξηγεί λίγο πριν ξεκινήσουν οι ολιγοήμερες καλοκαιρινές του διακοπές στις οποίες θα πάρει μαζί του, όπως πάντα, δουλειά.
Πριν από την Όπερα Περμ, ένας ακόμη διεθνής προορισμός είναι σημειωμένος στην ατζέντα του. Από τις 28 Αυγούστου, ο Θόδωρος Τερζόπουλος θα βρεθεί στην Πολωνία προκειμένου να μπουν στην τελική ευθεία οι πρόβες για το «Μάουζερ» που θα ανεβάσει έπειτα από πρόσκληση του Ινστιτούτου «Γκροτόφσκι», με πολωνούς ηθοποιούς (βοηθός του θα είναι ο ηθοποιός Αντώνης Μυριάγκος, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει συνθέσει ο Παναγιώτης Βελλιανίτης). Η παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου εντάσσεται στο πρόγραμμα «Masters in Residence». Μία ακόμη κίνηση που τοποθετεί τον Θόδωρο Τερζόπουλο στον κατάλογο των σπουδαιότερων θεατράνθρωπων, καθώς στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος έχουν ήδη σκηνοθετήσει οι Πίτερ Μπρουκ, Εουτζένιο Μπάρμπα και Ανατόλι Βασίλιεφ.
Δεν είναι η πρώτη συμμετοχή, βέβαια, για τον διεθνή έλληνα σκηνοθέτη και το θέατρο «Άττις» στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι. Το 2009, όταν το Φεστιβάλ τιμούσε την επέτειο των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Γ. Γκροτόφκσι και έφερε τον τίτλο « The World as a Place of Truth» είχε παρουσιάσει την παράσταση «Αίας, η τρέλα» με masterclass και διαλέξεις.
Έτσι και τώρα, η πρεμιέρα του «Μάουζερ» θα συνοδευτεί με αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου έλληνα σκηνοθέτη που θα περιλαμβάνει ημερίδα αφιερωμένη στις παραστάσεις και την περίφημη πια μέθοδό του, αλλά και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Θεάτρου Εγκώμιον» του Δημήτρη Τρίκα και παλαιότερων παραστάσεων του «Άττις».
Την επομένη της πρεμιέρας, στις 12 Οκτωβρίου δηλαδή, θα παρουσιαστεί και το μεταφρασμένο στα πολωνικά βιβλίο του Φρανκ Ράντατζ με τίτλο «Στον Λαβύρινθο: ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ» των εκδόσεων Theater der Zeit.
Είμαστε βέβαιοι πως και το κοινό της Πολωνίας θα υποδεχτεί με την ίδια θέρμη που επεφύλαξε και το αθηναϊκό την παράσταση «Μάουζερ», δίνοντας την μία παράταση μετά την άλλη και συμπληρώνοντας τέσσερα χρόνια sold out παρουσιάσεων σε μια παράσταση που βραβεύτηκε από το ίδιο το κοινό και υμνήθηκε όσο λίγες από τον τύπο. Ως το 2014 φτάνει ο προγραμματισμός του θεάτρου «Άττις», με περιοδείες σε Ασία και Αμερική. Γι αυτό και η πρεμιέρα της μετεπιθεώρησης που ετοιμάζει ο Θανάσης Αλευράς, μετατίθεται για το τέλος Μαΐου.

Έλενα Γαλανοπούλου