Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Βόλο «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 


«…Μου φάνηκε σαν Εγγλέζος, σαν Αμερικάνος, μα όχι πάλι σωστός Εγγλέζος ούτε σωστός Αμερικάνος· τα ολίγα λόγια που μου είπε ρωμέικα, τα είπε μ’ έναν τρόπο δύσκολο και συλλογισμένο, όχι και πολύ ξενικό, σαν να ήξερε μια φορά ρωμέικα και τα ξέχασε...»…«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911), στo Bόλο στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» συνεχίζει την περιοδεία της με το κλασσικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος», με επόμενο σταθμό της το Βόλο. Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του ανά την Ελλάδα και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα ''Μιχάλης Κακογιάννης'', ο ''Αμερικάνος'', στον τέταρτο χρόνο επιτυχίας του, ζωντανεύει στο θέατρο της ''Παλαιάς Ηλεκτρικής'', με την υποστήριξη των ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, στις 26 Σεπτεμβρίου.


Το έργο
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου κλασσικού διηγήματος του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». Ο ήρωας είναι «ξένος μέσα στον κόσμο του». Φυσικά, δεν είναι ούτε ξένος ούτε Αμερικάνος.

Ο «Αμερικάνος» είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανένας. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ακριβώς όπως ο Οδυσσέας, που γύρισε για να ξαναβρεί τη χαμένη του Ιθάκη στα μάτια της πιστής του Πηνελόπης.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής – αλλά και κάθε εποχής. Αμέτρητοι ήταν οι νέοι που μπροστά στην αμείλικτη φτώχεια και την επιτακτική ανάγκη εγκατέλειψαν σπίτι, γονείς, αγαπημένες, αποφασίζοντας τη βουτιά στο άγνωστο: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία – το όνομα που έπαιρνε ανάλογα με την περίσταση ο τελικός προορισμός, η ονειρεμένη «γη της Επαγγελίας». Ο «Αμερικάνος» του Παπαδιαμάντη δεν είναι παρά ο Έλληνας μετανάστης, απανταχού της γης: κανένα άλλο έργο του κορυφαίου Σκιαθίτη «αγίου των γραμμάτων» δεν τον αφορά και δεν τον εκφράζει περισσότερο.

Η παράσταση
Στην παράσταση ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και "μετατοπίζεται" σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή της μουσικής και των ήχων από τον συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη.
Στη σκηνή οι θεατές παρακολουθούν τη συνομιλία της απαστράπτουσας γλώσσας του Παπαδιαμάντη με ζωντανή μουσική. Το σύμπαν των ατμοσφαιρικών ήχων που παράγονται από μια αλλιώτικη χρήση του πιάνου συνάδει με όλη την ποικιλία, την δύναμη και τον πλούτο της συγκλονιστικής γλώσσας του κλασσικού διηγήματος.


Περίληψη
Ποιος είναι αυτός ο άγνωστος, ο ωραίος και καλοφορεμένος άντρας που περιπλανάται παραμονή Χριστουγέννων στην αποβάθρα του λιμανιού; Μοιάζει με ξένο, φαίνεται Αμερικάνος. Γιατί τριγυρνά νυχτιάτικα στα σοκάκια της μικρής συνοικίας μας; Τι δουλειά έχει ανάμεσα στα χαλάσματα του σπιτιού του Στάθη του Μοθωνιού; Γιατί στέκεται και περιμένει στη μέση του δρόμου και γιατί κοιτάζει «επιμόνως» και «επί μακρόν» το μισόκλειστο παράθυρο της Μιχάλαινας; Και πάνω από όλα, γιατί «έχει ξουραφισμένο το μουστάκι και τα γένια»;

Παραστάσεις – Περιοδείες
Η παραγωγή της εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», «Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2010 στο Θέατρο Άλεκτον. Ο φετινός κύκλος παραστάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Λαμία, με τον ''Αμερικάνο” να περιοδεύει ανά την Ελλάδα, με μεγάλη απήχηση από το κοινό: Η παράσταση “ταξίδεψε” στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λαμία, στην Σκιάθο, αλλά και στην Καβάλα (Φεστιβάλ Φιλίππων). Το 2011 φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο “Αμερικάνος” επέστρεψε στις ελληνικές σκηνές και παρουσιάστηκε εκ νέου στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (BLACK BOX) από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2012 και συνεχίζει με περιοδεία στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.

Συντελεστές
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία : Θανάσης Σαράντος, Μουσική σύνθεση : Λάμπρος Πηγούνης
Moυσικός επί σκηνής : Παναγιώτης Κραμπής, Σκηνική Επιμέλεια :Λίνα Μότσιου, Βοηθός σκηνοθέτη : Δημήτρης Κερεστεντζής, Φωτογραφίες :Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος. Διάρκεια παράστασης : 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΡΑΔΙΟ-ΕΝΑ 102,5 και www.magnesianews.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Ημερομηνία και ώρα παράστασης : Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 20.00
Χώρος : Θέατρο “Παλαιάς Ηλεκτρικής” , Διεύθυνση : Κουταρέλια 111 & Ρ.Φεραίου
Τιμή εισιτηρίου : 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων : στο Ταμείο του Θεάτρου της “Παλαιάς Ηλεκτρικής” (τηλ. 24210 78163-4)
και στο www.ticketservices.gr - τηλ : 210-7234567
To βίντεο της παράστασης : http://www.youtube.com/watch?v=RZz4XSQeg2c

ΚΡΙΤΙΚΕΣ & ΣΧΟΛΙΑ για την παράσταση

ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ


«...Αφού όργωσε την Ελλάδα με το επιτυχημένο σόλο του πάνω στο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Αμερικάνος", ο καλός ηθοποιός και σκηνοθέτης της νεότερης γενιάς Θανάσης Σαράντος επιστρέφει στην Αθήνα ...»- Ιλειάνα Δημάδη -

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«...Μόνος του στις σκηνές όπου έχει περιηγηθεί ανά την Ελλάδα ο Θανάσης Σαράντοςυποδύεται όλα τα πρόσωπα ενός από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τον τίτλο «ο Αμερικάνος»…» - Ολγα Σελλά -

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


«…Ό αγέραστος ‘Αμερικάνος’ μας υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η αθεράπευτη καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά ξένο…» - Ιωάννα Κλεφτόγιαννη –

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


«…Είδα μια σμιλεμένη απλότητα, που ταίριαζε θαρρώ στη γοητευτική πλαστικότητα του πρωτότυπου κειμένου. Είδα με τι τρυφερότητα ανέβηκε στα άρμα των λέξεων και μας ταξίδεψε σε μέρη, σε χρόνους, σε ιδιώματα…» -Σάββας Πατσαλίδης-

ΕΒΔΟΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ


«...Ο Θανάσης Σαράντος εντυπωσίασε το κοινό με την ερμηνεία του – ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε… τις ερμηνείες του, αφού στα διαλογικά μέρη του κειμένου μεταπηδούσε με αφοπλιστική άνεση από το ένα πρόσωπο στο άλλο …»-Λυδία Ελιόγλου -

Η ΑΞΙΑ


«…Η παράσταση κερδίζει το στοίχημα. Κι όταν τελειώνει δεν ξέρεις για τι απ’όλα να πρωτοχειροκροτήσεις. Ένα μονόπρακτο βασισμένο στον Παπαδιαμάντη, με έναν ηθοποιό και έναν συνθέτη επί σκηνής, αποδεικνύεται μακράν καλύτερο από άλλες πολυδιαφημισμένες υπερπαραγωγές.…» - Φιλιώ Ράγκου –

www.monopoli.gr

«…Ο Θανάσης Σαράντος είναι επί σκηνής ο άνθρωπος-«ορχήστρα»…»– Αργυρώ Σταυρίδη -
Η ΣΦΗΝΑ
«…Η σημασία του διηγήματος, που μετουσίωσε σε άριστο θεατρικό λόγο ο σχετικά νεαρός Θανάσης Σαράντος, είναι πρωτίστως η γλώσσα και το ταξίδι των θεατών σε μια άλλη Ελλάδα. Αυτή που δεν ζήσαμε, αυτή που δεν θα’ρθει ποτέ πάλι…» - Γιώργος Χριστοδούλου –
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
«…Η παράσταση εστιάζει στην ιδιαίτερη ευαισθησία και στον ρυθμό του λόγου των φτωχών και καταφρονεμένων προσώπων ενός οικουμενικού και πανανθρώπινου συγγραφέα…» -Γιώργος Βαϊλάκης -

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Θανάσης Σαράντος σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή τoυ Θεάτρου Τέχνης, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη και αγγλική φιλολογία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας. Έλαβε υποτροφίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης και το Ίδρυμα Fulbright. Συμμετείχε, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, στο Watermill Center της Νέας Υόρκης με τον Robert Wilson (2000). Επίσης, συνεργάστηκε μαζί του ως ηθοποιός στην παράσταση «Προμηθέας» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2001.
Ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον», διασκεύασε και σκηνοθέτησε τα έργα «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμύ που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ το 1999-2000 (Θέατρο Καλαμαριάς και Θέατρο του Νέου Κόσμου) και «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαίντ-Εξιπερί (Συνεργείο Τεχνών). Το 2005-06 παίζει ως ηθοποιός στο έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Ένας Αριθμός» σε σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή.
Το 2008 σκηνοθέτησε το έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ «Ο Άσχημος» στο Εθνικό Θέατρο. Το 2009 σκηνοθέτησε το νέο έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ «Ο Σκύλος, η Νύχτα και το Μαχαίρι» στο Από Μηχανής Θέατρο. Το 2009-10 σκηνοθετεί και παίζει στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος» και την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχε στην παράσταση «Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη (στο ρόλο του Αντώνη) σε σκηνοθεσία της Άννας Βαγενά.
Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους, «Το Γάντι» 2001, «Εν Λευκώ» 2004, «Μαρία» 2009, οι οποίες έχουν κερδίσει βραβεία και συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Επίσης σκηνοθέτησε και ερμήνευσε με ιδιαίτερη επιτυχία το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Όνειρο στο Κύμα" για το Φεστιβάλ Αθηνών 2011.

Μια παραγωγή της εταιρείας θεάτρου ‘ηθικόν ακμαιότατον’

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ‘’ηθικόν ακμαιότατον», τις παραγωγές της εταιρείας ανά την Ελλάδα και τον Θανάση Σαράντο μπορείτε να βρείτε και στο blog ithikon-akmeotaton.blogspot.com, ενώ με την ‘’ηθικόν ακμαιότατον» μπορείτε να επικοινωνείτε στο mail ithikonakmeotaton@gmail.com.