Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τριήμερο εργαστήρι κινηματογράφου στην Αγριά

Για παιδιά στο Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου & Ελένης Πορφυρογένη 




Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη που λειτουργεί στην Αγριά, προτείνει συνεχώς νέες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις με αποδέκτες τους πολίτες της περιοχής μας.

Ένας νέος κύκλος δραστηριοτήτων ξεκινά φέτος με στόχο τη δημιουργία μιας «Κινηματογραφικής Λέσχης για Παιδιά».
Στο «Μικρό Σινεμά» του Πολιτιστικού Κέντρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη , οι μικροί κινηματογραφόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την μαγική τέχνη του κινηματογράφου μέσα από προβολές ποιοτικών ταινιών.
Αρχή αυτής της προσπάθειας αποτελεί το τριήμερο Εργαστήρι Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στις 12,13 και 14 Οκτωβρίου , σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο».


Τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, την υλοποίηση ενός σεναρίου και το μοντάζ μια μικρής «ταινίας» θα διδάξει ο σκηνοθέτης Σπύρος Δομαζάκης.

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, αλλά και Γυμνασίου και Λυκείου , προσέτι δε και σε ενήλικες!!!
Σκοπός του να στρέψει το ενδιαφέρον των παιδιών σε δημιουργικές ενασχολήσεις, που όχι μόνο δεν αντιστρατεύονται την κύρια μαθησιακή διαδικασία, αλλά αντίθετα τους δίνουν μία επιπλέον ευκαιρία να «αισθανθούν» πόσο είναι δυνατόν να συνυπάρχουν,
η διαδικασία της γνώσης με τη διασκέδαση και την «πληρότητα» της δημιουργίας.

Η δημιουργικότητα άλλωστε, λειτουργεί σχεδόν πάντοτε, ως το αντίδοτο στην τάση της στείρας άρνησης που παρατηρείται στην προεφηβική και εφηβική ηλικία και που -αν δεν αντιμετωπιστεί- έχει σαν αποτέλεσμα μια αρνητική έως και μηδενιστική στάση, που απειλεί να προκαλέσει πολλές φορές ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η σημερινή μάλιστα κατάσταση, που καθιστά τα παιδιά κοινωνούς της ύπαρξης μιας πρωτοφανούς και ενδεχομένως μακράς κρίσης (οικονομικής αλλά και αξιών), με απρόβλεπτα αποτελέσματα για το μέλλον και την εξέλιξή τους, υπαγορεύει και την αναγκαιότητα οράματος - δικαιώματος στο όνειρο, που θα θωρακίσει τον ευαίσθητο, παιδικό ψυχισμό.

ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ;
Η Τέχνη του Κινηματογράφου είναι μια σύγχρονη τέχνη. Συνδυάζει και άρα περιλαμβάνει πολλές, αν όχι τις περισσότερες από τις λεγόμενες αμιγείς τέχνες, όπως τη Μουσική, την Υποκριτική (Θέατρο), την τέχνη της Γραφής (Λογοτεχνία – Θέατρο), τον Χορό, τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική ( Σκηνογραφία).

Αυτό το χαρακτηριστικό της Τέχνης του Κινηματογράφου (δηλαδή του συνδυασμού των τεχνών) και με δεδομένο τον σύγχρονο χαρακτήρα της, άρα και το σύγχρονο «βλέμμα» που «μιλάει» στους νέους ανθρώπους και μπορεί να εκφράζει σύγχρονο προβληματισμό και διάθεση, την καθιστά την πλέον δελεαστική και ενδιαφέρουσα πρόταση ενασχόλησης των παιδιών που μέρα με τη μέρα γίνονται έφηβοι.
Κάθε παιδί μπορεί στο «κινηματογραφικό περιβάλλον» να αναπτύξει -ή και να ανακαλύψει ακόμα- τις δεξιότητές του. Ένα επιπλέον στοιχείο που κάνει την Κινηματογραφική Τέχνη πιο δημοφιλή και καλύτερο εκφραστή των νεανικών ανησυχιών είναι και αυτή η σχέση της με την τεχνολογία.
Μια τεχνολογία που ούτως ή άλλως κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στο χρόνο της παιδικής και εφηβικής δραστηριότητας και που μέσω της Τέχνης του Κινηματογράφου, θα έχουν τη δυνατότητα να την προσεγγίσουν τα παιδιά με πιο σωστό και υγιή τρόπο.

Το «Νεανικό Πλάνο» υλοποιεί μια σειρά από καινοτόμες δράσεις προσανατολισμένες στο παιδικό και νεανικό κοινό, όπως το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας» , για Παιδιά και Νέους και η «Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio».
Παράλληλα δημιούργησε και εμπλουτίζει διαρκώς μία ταινιοθήκη ποιοτικών ταινιών, κυρίως παιδικών και νεανικών, με κλασικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου και ταινίες νεότερων δημιουργών, οι πιο πολλές από τις οποίες έχουν αποσπάσει μεγάλα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Τα εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρακολουθήσει μαθητές σε πολλές επαρχιακές πόλεις, με μεγάλη επιτυχία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το περιεχόμενο του Εργαστηρίου είναι τέτοιο, ώστε τα παιδιά και όσοι άλλοι συμμετάσχουν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις μιας γλώσσας (αυτής του Κινηματογράφου) και στη συνέχεια να μάθουν όσα τεχνικά στοιχεία είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν εκείνα το δικό τους κινηματογραφικό έργο.


Παρασκευή. Μαθητές Λυκείου - Ενήλικες 17.00-20.00
«Θεμελιώδεις έννοιες στον Κινηματογράφο»
Οργάνωση και ανάπτυξη σεναρίου
(μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ)

Σάββατο. Μαθητές Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού-Γυμνασίου 10.00-13.00
«Βασικές έννοιες Κινηματογράφου»
Ανάπτυξη σεναρίου- προετοιμασία γυρίσματος

Μαθητές Λυκείου - Ενήλικες 16.00-19.00
«Υλοποίηση σεναρίου-πρακτική γυρίσματος»

Κυριακή. Μαθητές Ε’,ΣΤ’ Δημοτικού-Γυμνασίου 10.00- 13.00
Γύρισμα και πρωτόλεια μορφή μοντάζ

Μαθητές Λυκείου - Ενήλικες 15.00-18.00

Μοντάζ της ταινίας

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 20.00 θα προβληθεί η ταινία
«Ο βασιλιάς των μασκών», του Tian-Ming Wu.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οργάνωση σεμιναρίου-δηλώσεις συμμετοχής:
Σταυρούλα Μαστρογιάννη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947685136
Οι θέσεις είναι περιορισμένες, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.