Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Το τέλος του «Εχθρού μου»
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της επίκαιρης ταινίας του Τσεμπερόπουλου



Το βασικό καστ της ταινίας: από αριστερά οι Μ. Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Αριάδνη Κβαλιέρου και Ηλίας Μουλάς

Μετά από επτά εβδομάδες γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στη Νέα Σμύρνη, στον Βύρωνα, στα Πατήσια και στα χωριά Ψιανά και Φιδάκια της Ευρυτανίας η τελευταία ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, με τίτλο «Ο εχθρός μου», είναι πλέον έτοιμη για τις τεχνικές επεξεργασίες και το μοντάζ.


Γνωρίζοντας την σοβαρότητα του σκηνοθέτη των «Μεγάρων» του «Ξαφνικού Έρωτα», του «Άντε Γεια» και της «Πίσω Πόρτας», μα και έχοντας σχηματίσει προσωπική άποψη από τα γυρίσματα (δείτε βίντεο), την περιμένουμε με περιέργεια. Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος ξέρει να καταγράφει το πρόσωπο της Ελλάδας ανάλογα με την εποχή της κάθε ταινίας του.

Όπως λέει και ο ίδιος «όλες μου οι ταινίες αφορούν την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Πριν δέκα χρόνια όμως ζούσαμε στον παράδεισο. Τώρα που όλα έχουν αλλάξει και η ζωή εδώ είναι μια συνεχής δοκιμασία, αισθάνομαι ότι δεν μου επιτρέπεται πια να καλλιγραφώ. Η ταινία είναι σκληρή όσο και η εποχή μας. Στην ταινία οι ''κακοί'' δεν είναι μόνο ξένοι. Είναι και Έλληνες, είναι γείτονες, είναι φίλοι, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Γιατί πολύ σωστά το λέει ένας- άγνωστος- ποιητής ΕΝΑΣ "ο χειρότερος εχθρός μου είναι πάντοτε εντός μου". Ο άνθρωπος μπορεί να κρύβει ένα ζώο μέσα του. Μόνο μέσα από την πάλη μπορείς να ανακαλύψεις αυτό που πραγματικά είσαι».

Θυμίζουμε ότι στην ταινία ένας 48χρονος ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου (Μανώλης Μαυροματάκης) προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Γεωπονική θα δει την απόψεις του να παίρνουν μια πολύ άσχημη τροπή όταν η οικογενειακή ηρεμία του προσβάλλεται βίαια από μια συμμορία ληστών.

Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Γάλλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Ηλίας Μουλάς, Vesela Kazakova, Tudor Chirila και ο Αντώνης Καρυστινός.