Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012


ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ  ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ

          
Ο μεγάλος θεωρητικός της κίνησης R .Laban  έλεγε ότι «ο άνθρωπος  κινείται για να ικανοποιήσει μια ανάγκη του». Θεώρησε την κίνηση ως αμφίδρομη διαδικασία μιας γλώσσας επικοινωνίας  με την οποία το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εκπέμπει και να δέχεται μηνύματα. Τη δυνατότητα κατανόησης αυτής της γλώσσας τη χάσαμε με το πέρασμα του χρόνου, με τις αλλαγές των ρυθμών της καθημερινότητας ,με το να σταματήσουμε να ακούμε και να προσέχουμε τις πιο εσωτερικές μας ανάγκες.

            
Ο κινησιολογικός αυτοσχεδιασμός ως στόχο έχει την  ανάπτυξη της σωματικής  και πνευματικής  συνειδητοποίησης μέσω της εξάσκησης της κίνησης  και του αυτοσχεδιασμού. Σε αυτό που διαφοροποιείται από τα μαθήματα χορού είναι ότι  αυτά δεν βοηθούν στην εύρεση της εκφραστικής κίνησης κατά τη διαδικασία έρευνας ενός χαρακτήρα ,ενός συναισθήματος ή μιας κατάστασης, ούτε παρέχουν μια τεχνική η οποία μπορεί να  αναπτύξει όλο το εύρος της κίνησης στην πιο πλήρη έννοια της.
          
Μέσω του κινησιολογικού αυτοσχεδιασμού ερχόμαστε σε επαφή με συγκεκριμένες  και βασικές αρχές της κίνησης οι  οποίες διέπουν κάθε ζωντανό οργανισμό. Από τη στιγμή που ξέρουμε ΠΟΥ πηγαίνουμε μέσα στο χώρο, μαθαίνουμε να παρατηρούμε και να αναλύουμε το ΠΩΣ πηγαίνουμε και ΤΙ ΕΊΔΟΥΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  θα χρησιμοποιήσουμε. Όλα αυτά, γνωρίζοντας ταυτόχρονα τη δομή και τις πολλαπλές δυνατότητες που μας παρέχει το εξαιρετικό ,εκφραστικό εργαλείο που είναι το σώμα μας. Το σώμα που μπορεί να λειτουργήσει  και να εκφραστεί αυτόνομα ή ως μέρος ενός συνόλου, σε σχέση με ένα αντικείμενο ή χρησιμοποιώντας το λόγο.
  Το μάθημα του αυτοσχεδιασμού διδάσκεται στη Δημοτική Σχολή Χορού από την καθηγήτρια Άντζελα Καλαντζή κάθε Δευτέρα. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Η Δημοτική Σχολή Χορού έχει καταξιωθεί στην πορεία των χρόνων για το ποιοτικό έργο της και το ανανεωνόμενο συνεχώς πρόγραμμά της. Λειτουργούν τμήματα χορευτικής προπαιδείας ,κλασσικού και σύγχρονου χορού καθώς και τμήματα dance stretching για  παιδιά, εφήβους, νέους  και ενηλίκες. Από πέρσι αποτελεί τμήμα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του νέου Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού-Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) του διευρυμένου Δήμου Βόλου.

Πληροφορίες στη γραμματεία της Δ.Σ.Χ  Κουταρέλια με Ρήγα Φεραίου (Παλιά Ηλεκτρική) τηλέφωνο επικοινωνίας 24210-54244.