Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σεμινάρια στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο



Το τμήμα σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς – εμψυχωτές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Βασδέκειο οργάνωσε μέσα στη σχολική χρονιά 2012-13 ένα κύκλο σεμιναρίων στα οποία η εκπαίδευση συναντιέται και συμπράττει με την τέχνη.

Στόχος του σεμιναριακού αυτού κύκλου είναι να δώσει την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν καλλιτεχνικά θέματα και τρόπους εμψύχωσης με τους οποίους θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους διαδικασία.


Ο Πρώτος σεμιναριακός κύκλος απευθύνθηκε σε νηπιαγωγούς και δασκάλους πρώτης σχολικής ηλικίας, ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου 2012 και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013.

Ο Δεύτερος σεμιναριακός κύκλος, ξεκινά αυτό το Σάββατο 17.00 -20.00 στο χώρο του ΚΔΑΠ ΒΑΣΔΕΚΕΙΟΥ, απευθύνεται σε δασκάλους δεύτερης σχολικής ηλικίας και θα περιλαμβάνει τέσσερα τρίωρα σεμινάρια με τα έξης θέματα:

• Mια φορά κι έναν καιρό….
Στα σταυροδρόμια της Ιστορίας και της Τέχνης.

Εισηγήτρια η μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Καίτη Καραχάλιου

• Αξιοποίηση μιας επίσκεψης σε αρχαιολογικό χώρο.
• «Αρχαίο θέατρο Δημητριάδας»
Ένα ταξίδι στο παρελθόν, μια επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο, μια διασκεδαστική εμπειρία.

Δύο τρίωρα σεμινάρια που θα περιλαμβάνουν επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και εργαστήρι κεραμικής με την κατασκευή της μακέτας του αρχαιολογικού χώρου.

Εισηγήτρια η κεραμίστρια και Ιστορικός του Ευρωπαϊκού πολιτισμού Κατερίνα Χαραλάμπους

• Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας
«Φτιάχνουμε μια γιγαντόκουκλα;»

Εισηγήτρια η Ιστορικός Τέχνης και δασκάλα κουκλοθέατρου Σταυρούλα Μαστρογιάννη.
Την όλη προσπάθεια συντονίζει ο κος Αντώνης Αντωνίου υπεύθυνος του τμήματος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το ΚΔΑΠ Βασδέκειο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 καλύπτοντας τις ανάγκες της περιοχής της δυτικής πλευράς της Νέας Ιωνίας για ένα χώρο όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να απασχοληθούν δημιουργικά. Το πρόγραμμα του συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο τελικός δικαιούχος της δράσης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και ανάδοχος του έργου είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΚΠΑ –ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου.

Είναι δυναμικότητας 125 παιδιών αλλά οι ανάγκες επέβαλλαν να συμπεριληφθούν και επιπλέον παιδιά, με αποτέλεσμα σήμερα να εξυπηρετεί σχεδόν 150 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Το πρόγραμμα του έχει κυρίως εικαστικό προσανατολισμό χωρίς να αποκλείονται όμως δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Έχοντας επίσης την πεποίθηση ότι μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική – καλλιτεχνική διαδικασία μένει ημιτελής όταν απευθύνεται μόνο στον χώρο των παιδιών, το Κ.Δ.Α.Π. ΒΑΣΔΕΚΕΙΟ συμπληρώνει το πρόγραμμα του με δράσεις, εκδηλώσεις και σεμινάρια για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, πιστεύοντας ότι οι χώροι αυτοί επικοινωνούν άμεσα και η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ενός επιφέρει εξέλιξη και στους άλλους δύο. Σ΄ αυτό το πλαίσιο οργανώνει κάθε χρόνο εκπαιδευτικά – καλλιτεχνικά σεμινάρια που δίνουν την ευκαιρία σε γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες που δουλεύουν με παιδιά και φοιτητές να έρθουν σε επαφή και να συνδιαλλαγούν, πλουτίζοντας σε εμπειρίες και γνώσεις.
Την επιμέλεια και παρουσίαση των σεμιναρίων ανέλαβαν η Καίτη Καραχάλιου, η Σταυρούλα Μαστρογιάννη και η Κατερίνα Χαραλάμπους.

Η Καίτη Καραχάλιου είναι μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Μένει μόνιμα στο Bόλο και εργάζεται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Βασδέκειο». Σαν μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού ξεναγεί μικρούς μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας, στον μαγικό και μοναδικό κόσμο της Mουσικής, του Θεάτρου και της Tέχνης. Οργανώνει και εισηγείται σε ετήσια εκπαιδευτικά σεμινάρια Mουσικοκινητικής Aγωγής, Θεατρικού Παιχνιδιού και Mουσικοθεατρικών Δράσεων, για παιδαγωγούς και καλλιτέχνες. Οργανώνει επίσης σεμινάρια μικρής διάρκειας με προσκεκλημένους εισηγητές, τα οποία έχουν σαν στόχο να φέρουν πιο κοντά την Τέχνη στην Εκπαίδευση, και να δημιουργήσουν κατάλληλο έδαφος για προβληματισμό πάνω στις σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις. Συνεργάζεται με πολλά σχολεία και άλλους φορείς της περιοχής, παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω σε συγκεκριμένα ιστορικά θέματα και εποχές, τα οποία προσεγγίζουν με τρόπο εμψυχωτικό και βιωματικό τον άνθρωπο μέσα στο χώρο και το χρόνο.


Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη αποφοίτησε ως Ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο και κατασκευή κούκλας σε παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Βασδέκειο» και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Κάθε χρόνο οργανώνει εκθέσεις κούκλας και σκηνοθετεί κουκλοθεατρικές παραστάσεις μαζί με τους μικρούς μαθητές της.
Παράλληλα δουλεύει με ομάδες παιδιών φέρνοντάς τα σε επαφή με την τέχνη μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή, την καλλιτεχνική βιβλιοδεσία και την υφαντική.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής, εικαστικών, αφήγησης και μυθοπλασίας.

Η Κατερίνα Χαραλάμπους γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στο Βόλο. Ειναι Ιστορικός του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, κεραμίστρια και πιστοποιημένη στην επιμόρφωση εκπαιδευτών.
Έχει εργαστεί σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία, παιδικούς σταθμούς και Δήμους οργανώνοντας τμήματα κεραμικής για παιδιά και ενήλικες. Διοργανώνει και παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για ομάδες παιδιών αλλά και για σχολεία. Οργανώνει και εισηγείται σεμινάρια πάνω σε θέματα που άπτονται της τέχνης, της ιστορίας και της κεραμικής. Από το 2010 διευθύνει το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) «Βασδέκειο».