Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Ο Λαμπράκης ζει» στο Εθνικό...
Η Εφη Θεοδώρου μιλάει για το «Z» του Βασίλη Βασιλικού εν όψει της πρεμιέρας


 
«Όταν φτιάχναμε το ρεπερτόριο για τη διετία 2011-2013 με τον τίτλο «Τι είναι η πατρίδα μας», αυθόρμητα σκέφθηκα το «Z» του Βασίλη Βασιλικού», λέει σήμερα, λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα η Εφη Θεοδώρου που ανέλαβε να το μεταφέρει στη σκηνή και να το σκηνοθετήσει για τη Νέα Σκηνή. «Είναι ένα έργο που δίνει ένα πολύ καθαρό στίγμα της χώρας μας, και με την καλή και με την κακή έννοια του όρου. Από τη μια η διαφθορά, η διαπλοκή και η μικρότητα και από την άλλη το μεγαλείο του ανθρώπου».


Η ίδια βρίσκει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τέτοιες απόπειρες, ίσως γιατί της δίνουν την αίσθηση ότι εκτός από σκηνοθέτης γίνεται και συγγραφέας. «Η ταινία δεν με επηρέασε καθόλου γιατί πρόκειται για ένα άλλο είδος, ένα πολιτικό θρίλερ με δράση. Το είχα δει παλιότερα και το ξαναείδα τώρα, αλλά δεν έχει καμία σχέση. Το θέατρο μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε στοιχεία της λογοτεχνίας», συμπληρώνει και εξηγεί ότι πρόκειται για μια παράσταση «αφηγηματικού θεάτρου με σκηνές δράσης». Ένα σύνολο εννέα ηθοποιών ζωντανεύουν σκηνές και στιγμιότυπα από ένα μυθιστόρημα πεντακοσίων σελίδων. «Η παράσταση μιλάει γι΄αυτά που θέλω εγώ να μιλήσω σήμερα».

Η Εφη Θεοδώρου ήρθε από την αρχή σ΄επαφή με τον Βασίλη Βασιλικό, ο οποίος της έδωσε «με γενναιοδωρία», το έργο του. «Ημουν πρόθυμη να εμπλακεί και στη διαδικασία εάν το επιθυμούσε, αλλά ο ίδιος δεν έχει θελήσει ούτε πρόβα να δει, εν αναμονή της έκπληξης της πρεμιέρας, όπως μου λέει».

Μαζί του γνωρίστηκε με αφορμή το «Z». Της είπε «προχώρα» σαν να ήθελε να της πει «θα σε καθοδηγώ». «Η καθοδήγησή του ήταν να μου στέλνει βιβλία με αφιερώσεις και να με παροτρύνει σε διαβάσματα. Μου μίλησε για το τι σήμαινε για τον ίδιο το «Z», που το ξεκίνησε χωρίς τη διάθεση να γράψει ένα πολιτικό μυθιστόρημα».

Γι΄αυτό και του πήρε τελικά τρία χρόνια… «Όπως μου είπε έγραψε το «Ζ» όταν έχασε τον πατέρα του και συμφιλιώθηκε με την ιδέα του θανάτου. Σαν σπουδή θανάτου. Πώς πεθαίνει ένας άνδρας;». Δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι ένας δικαιώνεται μέσα από μια ζωή, μια ζωή που υπηρετεί μια ιδέα.

«Ο Βασιλικός λέει ότι αυτό συμβαίνει όταν είσαι κάθε στιγμή έτοιμος να πεθάνεις….». Και συνεχίζει: «Ενας άνθρωπος, μια εποχή, ένα πρότυπο κι ένα σύμβολο. Ωραίος, νέος, δυνατός, θαρραλέος, ασυμβίβαστος, αυτό ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ένας λεβέντης», που δολοφονήθηκε το βράδυ της 22ης Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. «Σήμερα έχουμε ανάγκη από έναν τέτοιο λόγο και ο ίδιος ο Βασιλικός ήταν υπέρ μιας ποιητικής διάστασης στην παράσταση».

Μέσα από είκοσι κεφάλαια γεννήθηκαν είκοσι σκηνές _κι ένα χορικό. Ο θίασος λειτουργεί συλλογικά αλλά και μεμονωμένα, μπαίνουν και βγαίνουν στους ρόλους. Ο Γιάννος Περλέγκας ερμηνεύει τον Γρηγόρη Λαμπράκη., η Μαρία Κεχαγιόγλου τη σύζυγό του ενώ ο Νίκος Χατζόπουλος είναι ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης: «Ο Λαμπράκης παρουσιάζεται πολύ νέος ενώ ο ανακριτής μέσα από το σύνολο της πορείας του, γι΄αυτό και είναι πιο θαμπός…», λέει η σκηνοθέτης. Και καταλήγει: «Ο λόγος που θέλησα να ανεβάσω το «Ζ» είναι για να πω κι εγώ σήμερα «Ο Λαμπράκης Ζει»......


Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ζ» του Βασίλη Βασιλικού. Δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία Εφη Θεοδώρου. Σκηνικά Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Μουσική Νίκος Πλάτανος. Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Χατζόπουλος, Θανάσης Δήμου, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιούλικα Σκαφιδά κ.ά.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ

Εθνικό Θέατρο, Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»
Πρεμιέρα την Παρασκευή 20/12/12
Ωρα έναρξης 21.00
Παραστάσεις από Τετάρτη ως και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00.
Ως τις 14/2/2013
Εισιτήρια 16 - 12 ευρώ