Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

«Πορτοκαλής ήλιος» στο «Αχίλλειον»

Του Πέτρου Κυρίμη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δακτυλά




Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, ο Α΄ Σοροπτιμιστικός όμιλος Βόλου, η ομάδα Χ.Ε.Ν. Βόλου και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δ. Βόλου, παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση «ΠΟΡΤΟΚΑΛΗΣ ΗΛΙΟΣ» του Πέτρου Κυρίμη την Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 και ώρα 9:30μμ, στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δακτυλάς. Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Ανανιάδης .


Ερμηνεύουν οι: Ράνια Θεοχαροπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Ανανιάδης, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Δημήτρης Δακτυλάς, Μαλβίνα Παππά, Ορφέας Δακτυλάς.
«Ελάτε φίλοι μου ακριβοί και μάρτυρες της ιστορίας, όντα ανθρώπινα, γνωστά και άγνωστα, κάτοικοι του χώρου και του χρόνου. Ελάτε και ιστορήστε μου τις θλίψεις τις ανείπωτες, τις δικές σας και των άλλων.


Τις θλίψεις των ανθρώπων, του κάθε ανθρώπου του πληγωμένου στο σώμα, στη σάρκα και στην ψυχή, από αιτίες μύριες, από ανθρώπους, θεούς και βασιλιάδες, από φύση και από τύχη δύσμοιρη…»


Ο «Πορτοκαλής ήλιος» είναι η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Πέτρου Κυρίμη, με τον τίτλο «Κύριε των λυγμών», η οποία έγινε από τον ίδιο τον συγγραφέα. Ο ίδιος αναφέρεται στο έργο ως «μια νεοελληνική τραγωδία», χαρακτηρισμός που δικαιολογείται τόσο από τα «τραγικά» γεγονότα που διαδραματίζονται, όσο και από την τελική «κάθαρση», που επέρχεται δραματουργικά, βασικό χαρακτηριστικό άλλωστε, της αρχαίας τραγωδίας.
Μέσα από το έργο μια ξεκάθαρη κλιμάκωση καθιστά σαφή τον ανελέητο κύκλο της βίας, που πληγώνει «στο σώμα, στη σάρκα και στην ψυχή», μεταδίδεται στις επόμενες γενιές και αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στις ζωές των ανθρώπων.


Κατά την άποψη του σκηνοθέτη της παράστασης, Δημήτρη Δακτυλά: «Πέρα από το ερώτημα για το προδιαγεγραμμένο ή μη της ζωής μας και των επιλογών μας, αυτό που υπήρξε για μένα κυρίαρχη συνειδητοποίηση μέσα από το κείμενο και αυτό που θέλησα να εκφράσω και σκηνοθετικά είναι ο φαύλος κύκλος της βίας.

Και ακόμη, η αλήθεια, ότι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι ανδρική αντίδραση, είτε εκφράζεται λεκτικά, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ατομικά αλλά και συλλογικά, με μορφή π.χ. πολέμων. Θέλησα, έτσι, μέσα από μια λιτή και μινιμαλιστική παράσταση να αναδείξω αυτό που χρόνια τώρα συζητείται, αλλά, πραγματικά, νομίζω πως δεν αποτελεί συνειδητότητα, παρά μόνο – και δυστυχώς – για τους ανθρώπους που έχουν προσωπικό βίωμα. Η βία δεν έχει να κάνει με την μοίρα ή τα γεγραμμένα, είναι επιλογή και ως τέτοια, ενέχει το στοιχείο της προσωπικής μας ευθύνης.»


Ο Πέτρος Κυρίμης
Ο Πέτρος Κυρίμης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης και φωτογραφία. Άρχισε να γράφει από πολύ νέος. Πρώτα τραγούδια και ποίηση και αργότερα διηγήματα και παιδικό θέατρο. Από το 1982 μέχρι το 1986 διετέλεσε διευθυντής παραγωγής στην δισκογραφική εταιρεία «Ιντερσάουντ». Από το 1985 μέχρι το 2000 έζησε στη Γερμανία όπου εργάστηκε για τρία χρόνια ως διευθυντής προγράμματος στο πανευρωπαϊκό ελληνικό ραδιόφωνο «Το Πρώτο». Τα τελευταία χρόνια ήταν αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», που διανέμεται σε όλη τη Γερμανία. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα». Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Γερμανία. Έργα του ιδίου «Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα» (1990), «Η καρδιά του κότσυφα» (1997), «Εκλογές στη Νεφούπολη» (1998), «Ιστορίες που Πριν και του Μετά» (2003), «Απολαύσεις ανδρών» (2004), «Το λευκό του ήλιου» (2007).