Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Με «Γκόλφω» και «Πένθος» ξεκινά η σεζόν στο Εθνικό ΘέατροΘετικές οι εντυπώσεις από την πρώτη επίσκεψη του Σωτήρη Χατζάκη

  


Με την επανάληψη της «Γκόλφως» και του «Πένθους...» αναμένεται να ξεκινήσει η προσεχής θεατρική σεζόν στο Εθνικό Θέατρο, υπό την νέα καλλιτεχνική διεύθυνση. Αυτή είναι η πρόθεση του Σωτήρη Χατζάκη, όπως την εξέφρασε στην παρθενική του επίσκεψη στο κτίριο Τσίλερ στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. Και σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται η Εφη Θεοδώρου, η οποία, όπως όλα δείχνουν, βρήκε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε όλα τα μέλη των δύο θιάσων ώστε να μπορέσουν να ξαναβρεθούν επί σκηνής. Αλλωστε ήταν κοινή επιθυμία όλων, αυτές οι δύο μεγάλες επιτυχίες στην Κεντρική Σκηνή και το Κοτοπούλη - Ρεξ να μην τελειώσουν με τη λήξη της θητείας του Γιάννη Χουβαρδά. Αν και δεν έχει καθορισθεί πλήρως το πρόγραμμα, έχουν βρεθεί οι ημερομηνίες που κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Οι εντυπώσεις από την πρώτη επίσκεψη Χατζάκη ήταν θετικές, μια που ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής έδωσε την αίσθηση ότι ξεκινά με διάθεση συνεργασίας απέναντι στο «παλαιό καθεστώς». Είναι δεδομένο άλλωστε ότι τον πιέζει ο χρόνος, τόσο για την προετοιμασία της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη με το ΚΘΒΕ στην Επίδαυρο όσο και με τον προγραμματισμό της πρώτης περιόδου της θητείας του.

Παράλληλα παραμένει ανοιχτή η θέση του διευθυντή Δραματολογίου στο Εθνικό Θέατρο, που ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού. Ολα δείχνουν ότι το πρόσωπο που θα την αναλάβει είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Ωστόσο ο ίδιος ο θεατρολόγος και κριτικός περιμένει τη θεσμθοθέτηση της αντίστοιχης θέσης, διότι προς το παρόν ισχύει η απλή υπουργική ανακοίνωση που, όπως λέει, δεν μπορεί να τον καλύψει.

Ο Σωτήρης Χατζάκης επέστρεψε ήδη στη Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει τις πρόβες του, αφού προηγήθηκε, εδώ στην Αθήνα, στο γραφείο του Κώστα Τζαβάρα μια μακρά σύσκεψη ανάμεσά τους, μαζί και με τον Γιάννη Βούρο. Οι τρεις τους δεν συζήτησαν για έργα και ρεπερτόριο αλλά κυρίως για μια κοινή γραμμή πλεύσης που θα επιτρέψει να χαμηλώσουν οι τόνοι, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Αύριο, πρωί Παρασκευής, ο Γιάννης Βούρος θα πετάξει για τα νέα του καθήκοντα. Με στόχο την εξωστρέφεια, την αξιοκρατία και τη δημιουργία ομαδικού πνεύματος στο ΚΘΒΕ θα βάλει σιγά-σιγά τα θεμέλια της δικής του θητείας, που μόλις αρχίζει. Το αρχαίο δράμα και το νέο ελληνικό έργο φαίνεται πως ανήκουν στις προτεραιότητές του.