Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

«Το τάβλι» στην Παλιά Ηλεκτρική
Με τον Κ. Κάππα και το Νίκο Ορφανό στις 20, 21 και 22 Απριλίου

Το περασμένο καλοκαίρι επιφύλασσε μια παράσταση- έκπληξη στο ελληνικό Θέατρο.

«Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2011 με πρωτοφανή επιτυχία και πληρότητα 100% σε μια παλιά Αθηναϊκή αυλή, στου Ψυρρή, -μια ιδέα του Κωνσταντίνου Κάππα-, σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο και τον Νίκο Ορφανό από κοινού, περιόδευσε σε επιλεγμένους χώρους –αυλές, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια, ξενώνες, προαύλια σχολείων, κλπ- με απρόσμενα μεγάλη προσέλευση.


Η παράσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παίχτηκε στις εξής πόλεις: Αθήνα, Κέα, Ιθάκη, Λευκάδα, Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθο, Αστακό & Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, Χανιά, Αρχάνες & Χουδέτσι Ηρακλείου, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Ραφήνα, Πάτρα, Λάρισα και ξανά στην Αθήνα.

Το Σεπτέμβριο του 2011 «το Τάβλι» επέστρεψε επίσης με μεγάλη επιτυχία στην Αυλή του, στου Ψυρρή, για 15 – με λίστες αναμονής και εξαντλημένα τα εισιτήρια – παραστάσεις.

Η ανταπόκριση αυτή στάθηκε αφορμή για τη χειμερινή της περιοδεία, που ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου από τη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Σοφούλη» (για τρεις εβδομάδες), συνεχίστηκε στο Βραχάτι Κορινθίας, στο θέατρο «Όψεις», στην Καρδίτσα για άλλες τρεις εβδομάδες, με επόμενο σταθμό την Κρήτη (2Η φορά), το Αγρίνιο, τη Λιβαδειά, την Κομοτηνή, και την Πάτρα (επίσης για 2η φορά).


Το «Τάβλι» έρχεται τώρα και στο Βόλο, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, αμέσως μετά το Πάσχα. Και η συνεργασία αυτή έχει το δικό της «ιστορικό».


Τον Φεβρουάριο του 2010, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου σε συμπαραγωγή με το Θέατρο «Όψεις» της Καρδίτσας, παρουσίασε στο κοινό του Βόλου ως παραγωγή της κεντρικής του σκηνής το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη «Δάφνες και Πικροδάφνες» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η παράσταση σκηνοθετήθηκε και τότε από το Νίκο Ορφανό, με τον οποίο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου είχε συμφωνήσει να ανανεώσει το «ραντεβού» με τον ίδιο ως σκηνοθέτη σε έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, του συγγραφέα που έζησε τα νεανικά του χρόνια στο Βόλο, ενώ με την πόλη διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς έως ότου έφυγε από τη ζωή.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου κ. Σπύρο Μαβίδη, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες θεατρικούς συγγραφείς, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου οφείλει με κάθε ευκαιρία να αναδεικνύει το έργο του και να υπενθυμίζει στο βολιώτικο κοινό το συμπολίτη συγγραφέα που τίμησε το ελληνικό θέατρο με τα έργα του.
«Το Τάβλι» είναι το τέταρτο έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη που παρουσιάζεται στην πόλη με πρωτοβουλία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Βόλου, ενώ ως έργο παρουσιάζεται για δεύτερη φορά – προηγήθηκε το 2009 η παρουσίασή του ως παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου σε σκηνοθεσία Νίκου Μπουσδούκου (σε ενιαία παράσταση με το μονόπρακτο «Η Βέρα»). Την περίοδο 2002 – 2003 ανέβηκε στην Παλαιά Ηλεκτρική το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δ. Κεχαΐδη – Ε. Χαβιαρά σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, το 2010 στο ίδιο θέατρο, το «Δάφνες και Πικροδάφνες» σε σκηνοθεσία Νίκου Ορφανού.


Οι Κωνσταντίνος Κάππας και Νίκος Ορφανός με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό για το κείμενο και το συγγραφέα του, σκηνοθετούν το διαχρονικό έργο με τη νεανική, αλλά έμπειρη ματιά τους, ενώ ταυτόχρονα υποδύονται τους ρόλους του «Φώντα» και του «Κόλλια», ρόλους αντιπροσωπευτικούς του σύγχρονου νεοέλληνα όπως έντεχνα τον σατιρίζει ο Δημήτρης Κεχαϊδης στην πλειοψηφία των έργων του.

Υπόθεση του έργου:
Ο Φώντας και ο Κόλλιας. Αρχές δεκαετίας του ’70. Στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή» όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται, και μέσα από έναν ολοζώντανο και ξεκαρδιστικό διάλογο, ο Κεχαΐδης σατιρίζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής νοοτροπίας, που κυριαρχεί μέχρι σήμερα.
«Το Τάβλι» είναι μια γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων, σοκαριστικά επίκαιρη, ως σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας, σαράντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης και τον Κάρολο Κουν..

Συντελεστές:
Φώντας: Νίκος Ορφανός.
Κόλλιας: Κωνσταντίνος Κάππας.
Σκηνικά - κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου
Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός – Κωνσταντίνος Κάππας.
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος.
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ορφανός
Οι παραστάσεις στην πόλη του Βόλου αποτελούν προϊόν συνεργασίας του «Κέντρου Υποκριτικής & Αφηγηματικής Τέχνης» και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. Δη.Πε.Θε. Βόλου.
Παραστάσεις στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής :
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Απριλίου στις 21:00, &
Κυριακή 22 Απριλίου στις 20:00.

Γενική είσοδος: 12 €.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 24210 32818 & 6977449895.