Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Χορός με δύναμη από την Ολλανδία

Η κορυφαία ομάδα Nederlands Dans Theatre στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Στιγμιότυπο από τη χορογραφία «Πεταλούδα»  


Την «υπογραφή» των δύο κορυφαίων χορογράφων του, του Πολ Λάιτφουτ και της Σολ Λεόν έχουν οι δύο δημιουργίες που παρουσιάζει - για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το Nederlands Dans Theatre στις νέες του εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5-8 Απριλίου, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 20.00).

Τόσο ο «Πόθος» (Sehnsucht) όσο και η «Πεταλούδα» (Schmetterling) - οι δύο χορογραφίες που θα παρουσιαστούν- μιλούν με τη γλώσσα των σωμάτων για τον έρωτα και την αγάπη, για το ανέφικτο και το αναπόφευκτο των σχέσεων αλλά και για το κενό της απώλειας, για πολύ βαθειά αισθήματα δηλαδή, τα οποία εκφράζονται μέσα από τη δεξιοτεχνία των μελών της κορυφαίας ολλανδικής ομάδας σύγχρονου χορού.

Ο Πόθος πιο συγκεκριμένα, αρχίζει μ΄ένα εντυπωσιακό σκηνικό εύρημα: ένα ζευγάρι χορεύει μέσα σ΄έναν κύβο που αιωρείται στη σκηνή, έναν σουρεαλιστικό μικρό χώρο που αλλάζει διαρκώς θέσεις, με πόρτα και παράθυρο σε παράδοξα σημεία τα οποία υποδηλώνουν τη δυσκολία διαφυγής. Υπό τους ήχους της μουσικής του Μπετόβεν, η χορογραφία - την οποία οι δύο δημιουργοί έχουν αφιερώσει στους γονείς τους- αποτελεί έναν στοχασμό για τον έρωτα που δεν είναι πάντα ανθεκτικός...

Η Πεταλούδα, από την άλλη, επικεντρώνεται σ΄ένα άλλο είδος αγάπης και αφοσίωσης. Μιλά για τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονιών και αγαπημένων, για την τρυφερότητα που επιστρέφει με τον επικείμενο θάνατό τους, για την απώλεια και το κενό το οποίο ακολουθεί.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εγκαινίασε τη σταθερή του συνεργασία με το NDT τον Μάρτιο του 2008 δίνοντας την ευκαιρία στους αθηναίους φίλους του χορού να παρακολουθεί την εξέλιξη ενός από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά συγκροτήματα το οποίο φέρει ακόμη έντονη τη «σφραγίδα» του οραματιστή χορογράφου Γίρζι Κίλιαν.

Εν προκειμένω, στις νέες εμφανίσεις στο Μέγαρο, χορεύει η κορυφαία εκ των δύο ομάδων του NDT, το Nederlands Dans Theater I - καθώς το σύνολο, χωρίζεται στη NDT Ι που στελεχώνουν καταξιωμένοι χορευτές και τη NDT II που απαρτίζεται από νέα, ανερχόμενα ταλέντα.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με χορηγία της ΜΕΤΚΑ- μέλος του ομίλου Μυτιληναίος.