Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η Τερέζα Ρακέν στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης
Το μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά διασκευάζεται για τη σκηνή και ανεβαίνει από την Αθανασία Καραγιαννοπούλου

Από αριστερά, ο Θανάσης Κουραλαμπάς, η Αλίκη Αλεξανδράκη, η Πέγκυ Σταθακοπούλου και ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος αποτελούν το τετράγωνο της «Τερέζ Ρακέν» του Ζολά 

Ξεκίνησε ως μυθιστόρημα σε συνέχειες στο γαλλικό περιοδικό «L'artiste» το 1867: Η «Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά, που εκδόθηκε σε βιβλίο τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και διασκευάστηκε για το θέατρο, από τον ίδιο τον συγγραφέα το 1873, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του 19ου αιώνα. Μια από τις πιο διάσημες ιστορίες έρωτα και τιμωρίας, το έργο φέρνει στο προσκήνιο ένα παράνομο έρωτα και κυρίως, έναν φόνο. Τον φόνο που διαπράττει η Τερέζα Ρακέν με τον εραστή της, τον ζωγράφο Λοράν, παλαιό φίλο του θύματος, του Καμίγ, που είναι ο ασθενικός σύζυγος της Τερέζας. Το ζευγάρι, που παντρεύεται μετά τον θάνατο του Καμίγ, με τις ευλογίες της μητέρας του, ξεφεύγει της δικαιοσύνης και της θανατικής ποινής.

Τιμωρείται όμως από την ίδια του τη συνείδηση. Οπως εξηγεί στην εισαγωγή του ο Ζολά, στόχος του ήταν να μελετήσει ιδιοσυγκρασίες και όχι χαρακτήρες και να συγκρίνει το μυθιστόρημά του με επιστημονικά άρθρα. Λόγω της ακρίβειας και της ουσιαστικής ανάλυσής της, η «Τερέζα Ρακέν» θεωρείται το έργο - παράδειγμα του Νατουραλισμού. Την Τερέζα, κόρη γάλλου στρατηγού και αλγερινής μητέρας, στέλνει ο πατέρας της να ζήσει στο σπίτι μιας θείας της, της κυρίας Ρακέν, μετά τον θάνατο της μητέρα της. Μαζί μένει και ο ασθενικός γιος της, Καμίγ. Παντρεύονται όταν η Τερέζα γίνεται 21 ετών _και από την επαρχία μετακομίζουν στο Παρίσι.

To μυθιστόρημα έχει μεταφερθεί τόσο στη μεγάλη οθόνη _ξεχωρίζει η ταινία του Μαρσέλ Καρνέ με τη Σιμόν Σινιορέ και τον Ραλφ Βαλόνε παραγωγής 1953, την όπερα και τη σκηνή, ενώ πολλές είναι οι διασκευές της ιστορίας του Ζολά για τη μικρή οθόνη _σειρές του BBC, της γερμανικής, της γαλλικής, της ελβετικής, της βελγικής ακόμα και της μεξικανικής ή της κορεάτικης τηλεόρασης. Μόνον τα τελευταία χρόνια παραστάσεις της «Τερέζας Ρακέν» έχουν ανέβει στο Royal National Theatre του Λονδίνου (2006) σε διασκευή Νίκολας Ράιτ καθώς και στο Fringe Festival του Εδιμβούργου (2009) από τη Φιόνα Ρος, ενώ το έργο έγινε και μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Το θέμα, η ιστορία του Ζολά, αποτέλεσε αφετηρία και πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερες ταινίες, όπως βωβή του Ζαν Φέιντερ, «Ο ταχυδρόμος χτυπά δύο φορές» του Τζέιμς Κέι ή η κορεάτικη «Δίψα» του Πατρίκ Τσαν Γουν.

Χωρισμένη σε δέκα σκηνές, με αυτόνομο τίτλο η καθεμία, η παράσταση σε διασκευή και σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου επιχειρεί να μεταφέρει στη σκηνή του Υπογείου τη σκοτεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι της οικογένειας Ρακέν, στο Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Τερέζα Ρακέν» του Εμίλ Ζολά. Διασκευή-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια Ντόρα Λελούδα. Παίζουν: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Αλίκη Αλεξανδράκη

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν _Υπόγειο
Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210-3228.706
Πρεμιέρα την Πέμπτη 19 Απριλίου, στις 21.00