Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Ενας απολογισμός για το Εθνικό...Ανθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών συζητούν για το θέατρο....
 

Με έναν τελευταίο «Διάλογο» ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 4 Απριλίου, ο κύκλος συζητήσεων που άνοιξε το Εθνικό Θέατρο με ανθρώπους του θεάτρου, της λογοτεχνίας και των τεχνών, υπό την επιμέλεια του Πλάτωνα Μαυρομούστακου.
Με άξονα το μότο της διετίας 2011-2013 «Τι είναι η πατρίδα μας;» του Ιωάννη Πολέμη, οι σκηνοθέτες των φετινών παραγωγών, μαζί με τους ηθοποιούς, επιχειρούν σε έναν ανοιχτό διάλογο με το κοινό να φωτίσουν τη χρονιά που φθάνει πια στο τέλος της. Κι αν οι περισσότερες παραστάσεις συνεχίζονται και μετά το Πάσχα, οι πρεμιέρες για την πρώτη σκηνή της χώρας τελείωσαν.

Φέτος στις σκηνές του Εθνικού συγκεντρώθηκαν σκηνοθέτες όπως ο Σπύρος Ευαγγελάτος και ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Κακλέας και η Ρούλα Πατεράκη, ο Μιχάλης Ρέππας και ο Θανάσης Παπαθανασίου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ο Βίκτωρ Αρδίττης, ο Δήμος Αβδελιώδης, ο Γιάννης Μαργαρίτης, ο Τάκης Τζαμαργιάς, ο Γιώργος Παλούμπης, ο Γιάννης Καλαβριανός και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιάννης Χουβαρδάς.

Η χρονιά ξεκίνησε με το δεξί, καθώς τόσο η Κεντρική Σκηνή όσο και η Νέα - με την ξεχωριστή επιτυχία του «Κόκκινου Βράχου» του Ξενόπουλου, γνώρισαν τη μεγάλη αποδοχή του κοινού. Οι παραστάσεις είχαν πληρότητα που έφθασαν το 100%, ενώ μοναδική κακοτυχία ήταν η ακύρωση του σαιξπηρικού «Τρωίλου και Χρυσηίδα», λόγω προσωπικών προβλημάτων του σκηνοθέτη Οσκάρας Κορσουνόβας. Στην παιδική σκηνή «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη γρήγορα ξεχώρισε στις προτιμήσεις ανηλίκων και όχι μόνον, ενώ οι πρόσφατες «Πυρκαγιές» εγκαινίασαν τις παραστάσεις «Επί Σκηνής».

Ηταν κι αυτή μια πολύ καλή χρονιά για το Εθνικό, που ετοιμάζεται να κατέβει στην Επίδαυρο με δύο παραγωγές, τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη και τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου από τον Λευτέρη Βογιατζή. Οσο για την προσεχή θεατρική σεζόν, 2012-2013, η πρεμιέρα της «Οδύσσειας» του Μπομπ Ουίλσον αποτελεί γεγονός όχι μόνον ελληνικό αλλά και διεθνές...