Τρίτη 12 Μαρτίου 2013


Αποκριάτικο δείπνο γευσιγνωσίας από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με τη συνεργασία του ΔΙΕΚ


Ένα νοσταλγικό ταξίδι, στο χώρο, το χρόνο, την ιστορία και τη γεύση, με άρωμα από τον παλιό Βόλο!

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 8 μ.μ. στο Ενυδρείο


Αποκριάτικο δείπνο γευσιγνωσίας,  με κύρια βάση τα ζυμαρικά και παλιές συνταγές του εργοστασίου «ΝΤΕΒΕΤΑ»   που διασώθηκαν,  οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου για τα μέλη και τους φίλους του, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 και ώρα 8 στο εστιατόριο «Ενυδρείο». Πρόκειται για ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χώρο, το χρόνο, την ιστορία και τη γεύση, με άρωμα από τον παλιό Βόλο!

Στο πλαίσιο  του δείπνου, το οποίο θα διανθιστεί με λάτιν μουσική και χορούς, θα παρουσιαστεί,  σε νέα έκδοση,  ο παλιός οδηγός «ζυμαρικών» της γνωστής βολιώτικης βιομηχανίας ζυμαρικών «ΝΤΕΒΕΤΑ», η οποία τον είχε εκδώσει  σε περίοδο   της ακμής   της  ως συνοδευτική ρεκλάμα  των πολυάριθμων και εκλεκτών προϊόντων της, που είχαν κατακλύσει την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.   Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει συνταγές για μακαρόνια «ΝΤΕΒΕΤΑ»,   μια σειρά από απλές, εύκολες, γευστικές και παραδοσιακές συνταγές, αρκετές από αυτές ήδη ξεχασμένες. Συνταγές που είχαν συγκεντρωθεί με την ευαισθησία και την  επιμέλεια της Λέλας Σκαρίμβα-Καπουριώτη, της ιδιοκτήτριας της ιστορικής βιομηχανίας, με βαθιές ρίζες στην ευρωπαϊκή κουζίνα  και κυρίως την ιταλική μαγειρική τέχνη, που είχε έρθει  και στην πόλη μας, πολύ πριν της εποχής  του βιβλίου, ένα ακόμη στοιχείο της  κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας της πόλης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.  Πιάτα ζυμαρικών,   όπου διασταυρώνονται διατροφικές συνήθειες τόσο του ιταλικού νότου όσο και του βορρά.   Κάποιες μάλιστα διαθέτουν και ονοματεπώνυμο. Αρκετές βεβαίως,     είναι από εκείνες που έθεσαν τις βάσεις της ελληνικής αστικής μαγειρικής (από τα τέλη του 18ου αιώνα) όπως μας έχουν  παραδοθεί ως και σήμερα.
Ως εισαγωγή χρησιμοποιήθηκε το κείμενο του Τσελεμεντέ, το οποίο  καλύπτει απόλυτα κοινωνιολογικά και γευστικά την εποχή της δημιουργίας του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (1920).
Να σημειωθεί ότι ο χορηγός της έκδοσης είναι η βιομηχανία «ΜΕΛΙΣΣΑ – ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ», που αποτελεί τη συνέχεια   της βιομηχανίας «ΝΤΕΒΕΤΑ», από το 1977. 
Στον νέο αυτό οδηγό έχουν προστεθεί και τρεις συνταγές ζυμαρικών από την Εφημερίδα των Κυριών, το πρώτο ελληνικό γυναικείο έντυπο (1887-1917), που εξέδωσε η Καλλιρόη Παρρέν, η εμπνεύστρια και πρώτη πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων.
Με το δείπνο λοιπόν αυτό γίνονται γνωστές  και γευσιγνωστικά   οι παλιές αυτές συνταγές,  που κλείνουν μέσα τους ένα κομμάτι της τοπικής βιομηχανικής μας ιστορίας, μιας και στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου πέρασε ιδιοκτησιακά  τo κτηριακό συγκρότημα Σκαρίμβα,  το πρώην εργοστάσιο «Βιομηχανία Ζυμαρικών «Ντεβέτα», που αποτελεί  μια  σοβαρή μαρτυρία αυτής της βιομηχανικής μονάδας που λειτούργησε για 60 ολόκληρα χρόνια με σημαντική  συνεισφορά στην πολιτιστική και βιομηχανική  δραστηριότητα της πόλης  με  επιστημονική,  τεχνολογική και  αρχιτεκτονική αξία.
Πιάτα όπως τα «κανελόνια Ντεβέτα γεμιστά με σπανάκι», μακαρόνια με θαλασσινά, «Μακαρόνια της βασιλίσσης», «σπαγγέτο αλα μπορμποντίνα» είναι κάποια από αυτά που προτείνουμε για όλες τις εποχές και μπορείτε να τα δοκιμάσετε,
την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο Ενυδρείο στις 8 το βράδυ, πασπαλισμένα … με άρωμα από τον  παλιό Βόλο.
Σημειώνεται ότι η προετοιμασία και η παρασκευή των εδεσμάτων θα γίνει από τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτές του Τμήματος μαγειρικής  του ΙΕΚ του Δήμου Βόλου, οι οποίοι θα κάνουν και τη σχετική παρουσίαση των εδεσμάτων.

            Πληροφορίες για κρατήσεις: Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (τηλ. 2421033938- 6972843685, Κοραή 79) ώρες 10:00 -14:00  και στο Κέντρο Νεότητας Δίαυλος (Τοπάλη 14, τηλ. 2421025363) τις ώρες 10:00 - 21:00.





Συνταγές από την Εφημερίδα των Κυριών
Mακαρόνια «τύμπανα»

Βάζετε τα μακαρόνια μέσα σε γάλα ή σε ζωμό κρέατος. Προηγουμένως, έχετε καβουρδίσει χωριστά, κιμά με λίγο τριμμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, φύλλο δάφνης, και λίγο μοσχοκάρυδο αν θέλετε. Όταν τσιγαριστεί καλά ο κιμάς προσθέτετε σάλτσα ντομάτα (είτε φρέσκια, είτε του κουτιού, είτε αναλυμένο πελτέ, κι αυτό ισχύει για όλες τις συνταγές), φρέσκα μπιζέλια καθαρισμένα (μόνο τον καρπό) ή του κουτιού ή κατεψυγμένα, και τα αφήνετε να βράσουν αναλόγως μαζί με τον κιμά. Όταν είναι έτοιμα, τα αναμιγνύετε με τα μακαρόνια. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψάκι ή ένα πυρέξ, πασπαλίζετε  με παρμεζάνα και γαλέτα, στρώνετε 4-5 φύλλα κρούστας, τοποθετείτε το μίγμα, το περιχύνετε με 3-4 χτυπημένα αβγά, σκεπάζετε με άλλα 4-5 φύλλα, ρίχνετε από πάνω λίγο καμένο βούτυρο και ψήνετε. Επειδή το καμένο βούτυρο είναι λίγο βαρύ μπορείτε  να περάσετε με το πινέλο ένα ένα φύλλο με λίγο λιωμένο βούτυρο. Το πιάτο αυτό σερβίρεται ανεστραμμένο, και πασπαλισμένο με γαλέτα και τυρί, αλλά πρέπει να προσέξετε να βγει ακέραιο από το ταψί.
Σημείωση: Το 1985, πάνω από έναν αιώνα πριν από τις «τρελές αγελάδες» και όλα τα υπόλοιπα  τρελά τις δικής μας εποχής, η Εφημερίς των Κυριών ήθελε το ταψί ή τη φόρμα να αλειφτεί με λιωμένο μυαλό μοσχαρίσιο ή βοδινό (που έχει βραστεί προηγουμένως,
Σημείωση: Το 1985, πάνω από έναν αιώνα πριν από τις «τρελές αγελάδες» και όλα τα υπόλοιπα  τρελά τις δικής μας εποχής, η Εφημερίς των Κυριών ήθελε το ταψί ή τη φόρμα να αλειφτεί με λιωμένο μυαλό μοσχαρίσιο ή βοδινό (που έχει βραστεί προηγουμένως, εννοείται) και στο οποίο έχει προστεθεί άφθονη  τριμμένη παρμεζάνα και γαλέτα. Αυτά για την ιστορία απλώς. Σύμφωνα  πάντως με τις σχετικές διαβεβαιώσεις, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή «εξάγετε εκ της φόρμας ωραίαν εκ μακαρονίων τούρταν, ικανοποιούσαι και του πλέον  λαιμάργου τας αξιώσεις». (Λύκειον των Ελληνίδων, Μικρή  γεύση  αθανασίας, Συνταγές και συμβουλές από την Εφημερίδα των Κυριών, εκδ. ποταμός, Αθήνα 2003, σ. 54-55).




Mακαρόνια και «Στουφάδο υπό Αλεξάνδρου Δουμά πατρός» 

Η συνταγή αυτή του 1890 δεν επιδέχεται καμία «ελάφρυνση». Έχει πατέρα ένα διάσημο συγγραφέα και διάσημο καλοφαγά και μάγειρο και σας τη μεταφέρουμε αυτούσια: Παίρνετε ένα καλό κομμάτι μοσχαράκι 3,5 κιλά περίπου. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε ½ κιλό χοιρομέρι καπνιστό, σε κομμάτια, ή σε φέτες, και επάνω του τοποθετείτε το κρέας, επίσης κομμένο σε κομμάτια. Τα κενά τα παραγεμίζετε με μικρά ολόκληρα άσπρα κρεμμύδια, και με κομμένες ντομάτες. Για τα 3,5 περίπου κιλά κρέας χρειάζεστε 8-10 κρεμμύδια και 12 ντομάτες μεσαίες. Επίσης 5-6 καρότα, μαϊντανό, δάφνη, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και το ανάλογο βούτυρο.
Κλείνετε καλά με λίγη  ζύμη την κατσαρόλα σας και τη βάζετε σε μέτριο φούρνο. Μετά από 2 ώρες τη βγάζετε, την ανοίγετε και αφαιρείτε όλο το περιεχόμενο εκτός από το κρέας. Όλα τα υπόλοιπα τα περνάτε από πολύ λεπτό τρυπητό ώστε να έχετε ένα παχύρευστο υγρό. Το μισό της σάλτσας αυτής το ρίχνετε στο κρέας, ώστε να καλύπτεται κατά το ¾. Βράζετε ώσπου να μαλακώσει το κρέας εντελώς και να δέσει με τη σάλτσα. Έπειτα προσθέτετε και την υπόλοιπη σάλτσα, ανακατεύετε καλά και τα’ αφήνετε για λίγο στη φωτιά. Έχετε έτσι έτοιμο το «στουφάδο». Βράζετε χωριστά μακαρόνια σπαγγέτι. Στραγγίζετε, τα περνάτε με λίγο βούτυρο και τα τοποθετείτε σε μια βαθιά πιατέλα σκεπάζοντάς τα με τη σάλτσα και μπόλικη παρμεζάνα, σερβίροντας από δίπλα και το κρέας.