Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ταξίδι στην αιωνιότητα... ( χορός )

Η παραγωγή είναι αφιερωμένη σε δυο σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής, την Ελένη Καραΐνδρου και τον Εϊτόρ Βίλλα Λόμπος.





Υπάρχει μια τέχνη που, ανεξαρτήτως της γενικότερης ύφεσης, έχει χρόνια την πρωτοκαθεδρία στην ανεργία και την έλλειψη ευκαιριών.

Ο χορός στην Ελλάδα, από μια αναποδιά της τύχης, δεν υπήρξε ποτέ μια «εύκολη» τέχνη. Πόσο μάλλον τώρα! Η κρίση, όμως, γεννά ιδέες. Φωτίζει συναισθήματα. Ευνοεί την ομαδικότητα. Ο διευθυντής του μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής, Ρενάτο Τζανέλλα, ήθελε πολύ να εντάξει νέους χορευτές στο δυναμικό της ΕΛΣ, αλλά δεν είχε budget.

Δημιούργησε, λοιπόν, ένα concept μέσα από το οποίο θα έδινε την ευκαιρία σε άνεργους χορευτές να ασκήσουν, έστω περιστασιακά, τη τέχνη τους. Στο Dance Box , που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, «συναντιούνται» χορευτές που έχουν αποφοιτήσει από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της ΕΛΣ.

Στους χορευτές αυτούς, οι οποίοι επιλέγονται μέσω ακροάσεων, παρέχεται περαιτέρω εκπαίδευση μέσω της συμμετοχής τους σε δράσεις που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Για την πρώτη χρονιά αυτού του εκπαιδευτικού project o Ρενάτο Τζανέλλα έχει επιλέξει έντεκα άνεργους χορευτές στους οποίους έδωσε στέγη, ενώ την ίδια στιγμή σκοπεύει να αναπτύξει μαζί τους εκπαιδευτικές δράσεις και παραστάσεις με τη συμμετοχή ατόμων με σύνδρομο down και παραπληγία.

Το Σάββατο 2 Μαρτίου κάνει πρεμιέρα μια σημαντική παραγωγή του Μπαλέτου της ΕΛΣ που είναι αφιερωμένη σε δυο σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής, την Ελένη Καραΐνδρου και τον Εϊτόρ Βίλλα Λόμπος.

Η χορογραφία έχει την υπογραφή Τζανέλλα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά και μοιάζει με ταξίδι χωρίς προορισμό, με μόνο οδηγό τη μουσική, η οποία ορίζει τη δυναμική και την ελευθερία των σωμάτων των χορευτών.

Οι εμβληματικές συνθέσεις της Καραΐνδρου που έντυσαν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και τις αριστουργηματικές σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 4, 5, 9 του Βίλλα – Λόμπος, όπου η παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική συνδιαλέγεται με το πνεύμα της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του δεύτερου μέρους της παράστασης με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Αγγελοπούλου, κόρη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε ταινίες μικρού μήκους, στο θέατρο και στην όπερα.


02 Μαρτίου 2013
2, 3, 6, 16, 17 και 20 Μαρτίου, στο θέατρο Ολύμπια.
Ώρα έναρξης: 20.00.
Τιμές εισιτηρίων: 50, 40, 30, 25 και 15 ευρώ.