Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


  Μέγαρο Μουσικής: 
Πρώτα η «Ασκητική», μετά το «Υπόγειο»
Ο Πάνος Αγγελόπουλος σκηνοθετεί τα έργα του Καζαντζάκη και του Ντοστογιέφσκι
 


Με στόχο να θέσει τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής ο Πάνος Αγγελόπουλος επαναφέρει στη σκηνή την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, ένα κείμενο που τον σημάδεψε από τα εφηβικά του χρόνια. Με τη διάθεση της παράστασης και όχι της ανάγνωσης ή της απλής παρουσίασης, επιλέγει μια πιο ολοκληρωμένη θεατρική μορφή, και βάζει πλάι στο κείμενο και την υποκριτική, χορό και μουσική.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «στο κείμενο υπάρχουν δύο κυρίαρχες δυνάμεις που το διασχίζουν: από τη μια είναι ο Νους, που τον ερμηνεύει ένας ώριμος άνδρας και από την άλλη η καρδιά _στον ρόλο μια νεαρή γυναίκα. Γύρω τους υπάρχει ένας μικρός χορός που βομβαρδίζει με ερωτήματα και θέτει διλήμματα… Ακολουθούμε την αριστοτελική μορφή και καταλήγουμε στη λύτρωση».

Η πορεία αυτής της «Ασκητικής» ξεκίνησε από λίγες δοκιμαστικές παραστάσεις στο θέατρο της Ημέρας και αφού είχε προηγηθεί ένα εξάμηνο προβών, για να συνεχίσει στο Ιδρυμα Κακογιάννη. Μετά ήρθε το Μέγαρο, πέρυσι τον Απρίλιο και τώρα ξανά.

Μετά το τελευταίο τριήμερο της «Ασκητικής», ο Πάνος Αγγελόπουλος συνεχίζει με ένα επίσης φιλοσοφικό κείμενο, δια χειρός, αυτή τη φορά του Ντοστογιέφσκι. Είναι το «Υπόγειο»

«Πιστεύω», λέει, «ότι αυτοί οι δύο συγγραφείς έχουν το πνεύμα της ελευθερίας. Οι παραστάσεις μου συνδέονται, μια που έχουν ανέβει με κοινό τρόπο. Στις Σημειώσεις από το «Υπόγειο» παντρεύω το κείμενο με το κείμενο του Ντοστογιέφσκι «Με αφορμή το υγρό χιόνι», γιατί πιστεύω ότι μαζί έχουν μια συνάφεια….», καταλήγει.



Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη
Θεατρική προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σκηνικά - Κοστούμια: Mάιρα Βαζαίου. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ανδρομάχη Μοντζολή. Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης. Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομηνέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος, Νίτσα Μαμουζέλου και ο Γιώργος Κολιοβέτας. Χορός: Ομάδα Θεάτρου της Ημέρας

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών _Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333)
Παραστάσεις στις 8-9-10 Μαρτίου, στις 20.30
Εισιτήρια: 30 - 25 - 20 ευρώ
Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο «Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού»