Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


Οι μαθητές ζωγραφίζουν … «το Παραμύθι χωρίς όνομα»


Με πρωτοφανή ανταπόκριση από τα σχολεία ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» που παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου από τα τέλη Φεβρουαρίου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι παραστάσεις, 8.000 παιδιά είχαν δηλώσει συμμετοχή, μέσα από τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και έως τα τέλη Απριλίου θα παρακολουθήσουν σε οργανωμένες παραστάσεις το έργο.

Η παράσταση δεν αφορά μόνο το παιδικό κοινό. Η επιλογή της συγκεκριμένης διασκευής έγινε καθώς το κείμενο απευθύνεται με την ίδια δυναμική σε ανήλικους και ενήλικους θεατές. Για το λόγο αυτό θα δοθούν και βραδινές παραστάσεις.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες βραδινές παραστάσεις, στις 9,00 μ.μ. στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα γράφτηκε το 1910. Σε αυτοβιογραφικό της αφήγημα, η ίδια η συγγραφέας αναφέρει για το «παραμύθι»: «Και θυμωμένη για την αδράνεια του παλατιού, σε ώρα τέτοιας κρίσεως, έγραψα, στο θυμό μου απάνω, σε δέκα μέρες μέσα, το δεύτερο βιβλίο μου, ζωγραφίζοντας, στο πρόσωπο του αγοριού αρχηγού τον Νεοέλληνα που θα έσωζε τον τόπο του».
Ο Κωστής Παλαμάς, σε κριτική του για το έργο, το χαρακτήρισε ως «Ένα παραμύθι για παιδιά και μαζί ένα διήγημα για τους μεγάλους».

Το «Παραμύθι χωρίς Όνομα» εκτυλίσσεται στον κόσμο του Βασιλείου της Μοιρολατρίας, της χώρας που κυβερνά ο βασιλιάς Αστόχαστος, με τρόπο που δίκαια παραπέμπει στο όνομά του. Η χώρα καταρρέει, τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, οι πολίτες είναι όλοι άνεργοι και σιγά σιγά εγκαταλείπουν το βασίλειο. Το αίτημα του βασιλιά Αστόχαστου σε συγγενικό βασίλειο για σύναψη δανείου…..μένει αναπάντητο και εξωτερικοί εχθροί ετοιμάζονται να επιτεθούν στη Μοιρολατρία.
Κοινά σημεία με το σήμερα; Πολλά!!

Η αλληγορία που στην ουσία χαρακτηρίζει το έργο, «κλείνει το μάτι» στην ενήλικο θεατή και η απεικόνιση της σημερινής πραγματικότητας μέσα στο σκληρό παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στους ενήλικες, καθώς το έργο δε διστάζει να τους φέρει «προ των ευθυνών τους».

Είναι όμως ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το πώς εισπράττουν την ουσία του έργου οι μικροί θεατές, οι οποίοι καλούνται μετά την παράσταση να στείλουν γραπτές ή ζωγραφικές εντυπώσεις στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Ένα από τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο, ήταν το 2Ο Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς – Άλλης Μεριάς, του οποίου ο Διευθυντής κ. Κ. Γαϊτανάς, έστειλε μία συγκινητική επιστολή συνοδευόμενη με περισσότερα από 60 και πλέον έργα παιδιών, τα οποία εκφράστηκαν με ζωγραφική και καταγραφή των εντυπώσεών τους σε αυθόρμητα κείμενα.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, σε κείμενα των εκθέσεων αυτών, επισημαίνεται από τους μικρούς θεατές η πρόταση, να παρακολουθήσουν το έργο οι «μεγάλοι» για να διαπιστώσουν τις ομοιότητες με το σήμερα.

Το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα»

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, Σκηνικά – Κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου. Βοηθός Σκηνοθέτη και υπεύθυνος για τα video o Χαράλαμπος Παυλίδης, ενώ τα τραγούδια του έργου διασκευάστηκαν και ενορχηστρώθηκαν στο Studio A440 του Γιώργου Ζαγόρη.
Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Ματίνα Καλογεροπούλου, Σταύρος Καραγιάννης, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Αντώνης Κουτσελίνης, Σπύρος Μαβίδης, Μαρία Μαργαρίτη – Χαϊντούτη, Νατάσα Μήττα, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Δημήτρης Νάνος, Σταμάτης Παγασαίος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Περικλής Τσαμαντάνης, Μαρία Φραγκουδάκη.

Συμμετέχει ο χορωδός Γαβρήλος Μουσκής.
Παραστάσεις πραγματοποιούνται καθημερινά οργανωμένες για σχολεία που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Στις 30 και 31 Μαρτίου 2013 θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες βραδινές παραστάσεις για το ενήλικο θεατρόφιλο κοινό. Η παράσταση του Σαββάτου 30/3/2013 είναι και η επίσημη πρεμιέρα του έργου.

Η τιμή του εισιτηρίου για τις βραδινές παραστάσεις έχει οριστεί στα 5€ για τους ενήλικες και στα 3€ για φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια.

Για σχολεία που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή, πληροφορίες δίδονται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, τηλ. : 24210-82870 , (κιν. : 6970024201 κ. Αγραφιώτου ) και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση : pagrafiotou@gmail.com.